Premieră: istoriile unor supravieţuitoare ale violenţei în familie din UTA Găgăuzia, aduse în scenă

28 November 2018

Foto: PNUD Moldova

În premieră, istoriile mai multor femei din UTA Găgăuzia care suferă de pe urma violenţei în familie au fost aduse în scenă de Centrul de Arte Coliseum în cadrul unui proiect multietnic. Spectacolul, intitulat «Я умереть надежде не дам» („Nu voi lăsa speranţa să moară”), este interpretat în limba rusă, cu fragmente în limbile română, găgăuză şi bulgară. Actriţe de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Teatrul municipal „Смешен петък" din Taraclia, Teatrul Naţional Dramatic de limbă găgăuză „D. Tanasoglo” din Ceadîr-Lunga interpretează dramele prin care trec femeile supuse în familie violenței fizice, psihologice şi economice. În rolurile principale sunt implicate Mihaela Strâmbeanu, Olga Guţu-Cucu, Natalia Ivanciuc, Elena Danaji și Diana Karapenkova.

Iniţiativa este susţinută de PNUD şi Guvernul Republicii Coreea şi se înscrie în campania globală ONU „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”.

Primul spectacol a avut loc pe 28 noiembrie în satul Chirsova din UTA Găgăuzia, iar cel de-al doilea va fi pus în scenă pe 2 decembrie, la Taraclia. Totodată, piesa va fi interpretată şi în unul din teatrele din Chişinău. După fiecare spectacol, au loc discuţii moderate de un psiholog în care sunt explicate formele de violenţă şi transmise mesaje de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Regizoarea spectacolului, Luminiţa Ţâcu, a menţionat că prin acest proiect şi-a propus să contribuie la edificarea unei societăţi în care violenţa nu există.  „Este important să vorbim despre violenţa în familie şi să ne implicăm pentru a  opri acest fenomen. Dialogul prin arta teatrală este unul eficient pentru că vorbeşte aducând un mesaj clar, şi nu doar  teoretic sau informativ, dar şi emoţional”, spune regizoarea.

Directorul de proiect, Mihai Fusu, susţine că arta poate contribui semnificativ la promovarea unui comportament non-violent. „Mesajul pe care vrem să îl transmitem prin acest spectacol este, înainte de toate, apărarea demnităţii femeii, apărarea drepturilor copilului de a avea o familie sănătoasă, de a beneficia de educaţie şi grija părinţilor. Totodată, transmitem un mesaj şi pentru bărbaţi - le spunem că bărbăţia nu înseamnă violenţă, ci protecţie şi grijă”, afirmă Mihai Fusu.

Cea mai tânără actriţă implicată în spectacol, Diana Karapencova, are 17 ani şi este angajată a teatrului municipal din Taraclia. Tânăra are deja un portofoliu de roluri jucate în piese de teatru, în paralel urmând studiile la liceul din localitate. Adolescenta va interpreta rolul unei tinere cu deficiențe de vorbire care are de suferit de pe urma violenţei din partea tatălui său.

„Pentru mine acest spectacol înseamnă o experienţă extraordinară de a fi pe o scenă cu actori profesionişti, dar şi de a contribui la promovarea unui mesaj antiviolenţă. Am invitat la spectacol toţi colegii din clasele mari din liceu şi părinţii lor”, spune Diana.

Spectacolul este susținut de proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD, cu sprijinul Guvernului Republicii Coreea.

În cadrul acestui proiect, în UTA Găgăuzia vor fi create servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen. Femeile din cinci comunități din Găgăuzia, inclusiv orașul Comrat, vor putea beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali și juriștilor. Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere.

Programul-pilot se va desfășura în Chirsova, un sat din Găgăuzia, care are 6.298 locuitori, dintre care 3.235 sunt femei. Cu susținerea PNUD, oamenii din comunitate vor elabora un plan de acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței în bază de gen. Acest document va permite autorităților locale să creeze servicii necesare pentru a curma violența și pentru a o preveni, precum și să aloce și să atragă resurse.

Stories of survivors of domestic violence from ATU Gagauzia, set on stage