Foto: PNUD Moldova

Autoritățile locale și migranții plecați din 13 localități își unesc eforturile pentru a realiza patru proiecte intercomunitare inovative. Guvernul Elveției oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităților cu implicarea originarilor plecați, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

„Aceste proiecte sunt cu adevărat inedite și necesare oamenilor. Acesta este un model inovativ prin care mai multe localități identifică o problemă comună și își unesc eforturile pentru a o soluționa, inclusiv, cu suportul migranților”, a declarat Radu Danii, coordonator de programe la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Moldova, la evenimentul de înmânare a cecurilor de grant, care a avut loc pe 8 iunie la Dolna, raionul Strășeni.

Cele patru proiecte de cooperare intercomunitară au fost selectate în bază de concurs, la care au participat 17 grupuri de localități, având ca lideri localitățile partenere ale proiectului MiDL.

Una din inițiativele care a obținut finanțare este dezvoltarea traseului turistic „Dor de Codru” în localitățile Ciorești, Micleușeni și Dolna.

„Localitățile din zona Codrilor au condiții benefice sănătății, locuri pitorești și meșteri populari care sunt adevărate atracții pentru turiști. Prin crearea unui traseu turistic, oamenii din cele trei localități vor valorifica ocupațiile lor de bază și lucrurile frumoase pe care le au în preajmă. Este o cale de a dezvolta comunitatea și a asigura surse de venit stabile și de perspectivă”, spune Valeriu Guțu, primarul comunei Ciorești.

Un alt proiect prevede crearea serviciului intercomunitar de pompieri voluntari, care va deservi localitățile Brânza, Vadul lui Isac și Colibași.

„Cele trei sate sunt amplasate la mijlocul traseului național Cahul-Giurgiulești. În cazul izbucnirii unor incendii, echipajele din orașul Cahul pot interveni abia după 30 minute de la apel, timp prețios în asemenea situații. Având un asemenea serviciu la nivel local, voluntarii vor interveni prompt în cele trei localități”, spune Victoria Matveev, persoană responsabilă de domeniul migrației, primăria Colibași.

Locuitorii din Cărpineni, Mingir și Negrea vor avea un sistem modern de gestionare a deșeurilor, iar pentru persoanele în etate, vulnerabile din Copceac, Cairaclia, Novosiolovca și Aluatu din UTA Găgăuzia și Taraclia va fi amenajat un centru de plasament.  

Fiecare dintre cele patru grupuri de localități va beneficia de granturi a câte 50.000 USD, oferite de Guvernul Elveției. Suplimentar, autoritățile locale vor aloca 106,5 mii USD și identifica alte surse de finanțare în sumă de 267,9 mii USD, iar băștinașii plecați din cele 13 comunități, vor contribui cu 15,2 mii USD. Astfel, până la finele anului curent, vor fi implementate patru proiecte cu un buget total de 589,6 mii USD.

Pe lângă dezvoltarea localităților, aceste inițiative contribuie la o mai bună coeziune dintre băștinașii plecați, autorități și populația locală. 

„Oamenii plecați din localități au un mare potențial de susținere a satelor și orașelor de origine prin idei, know-how, contribuții. Până la ora actuală, 38 de localități partenere MiDL au realizat 50 de proiecte de dezvoltare locală cu suportul băștinașilor plecați. Este un model viabil care a demonstrat că migrația poate fi un vector al schimbărilor pozitive, din moment ce oamenii plecați își unesc eforturile cu autoritățile locale”, a declarat Andrei Darie, specialist de programe la PNUD Moldova.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat în 38 de localităţi, care au fost selectate prin concurs.

Pentru informații suplimentare: Tatiana Solonari, Ofițer comunicare, MiDL, tatiana.solonari@undp.org, tel: 022-820-840; 069377215

Four inter-municipal cooperation projects will bring benefits for 60,000 locals
Icon of SDG 08 Icon of SDG 11

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD