

Obiectivul 17: Parteneriate pentru obiective
Din 2005, asistența oficială pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova s-a majorat de trei ori, pe când asistența oferită sectorului public s-a majorat de 3,4 ori. În 2017, resursele externe s-au estimat la 9% din bugetul național de stat, prin urmare făcând durabilitatea bugetară și financiară a Moldovei dependentă de volumul de asistență externă.
În pofida existenței unui cadrul legal adecvat, dar totuși ineficient, parteneriatele publice, public-private și cu societatea civilă sunt dezvoltate insuficient pentru a mobiliza resursele interne pentru implementarea politicilor publice și a priorităților care sunt eficiente și răspund necesităților oamenilor. De exemplu, doar o treime din strategia națională precedentă cu privire la dezvoltarea societății civile (pentru 2012–2015) a fost parțial implementată, astfel periclitând condițiile minime pentru dezvoltarea societății civile. În același timp, participarea sporadică, formală și ineficientă a mediului de afaceri și a societății civile în procesele decizionale lasă necesitățile grupurilor slab reprezentate și vulnerabile neabordate, interesul public neapărat, iar funcțiile Guvernului neîndeplinite. De asemenea, procesul de elaborare a politicilor suferă de lipsa de dovezi clare și abilitatea de a utiliza dovezi pentru măsurarea impactului social asupra populației nevoiașe.
Toate provocările menționate mai sus sunt în același timp mijloace importante și precondiții pentru implementarea Agendei pentru Dezvoltarea Durabilă 2030. Prin urmare, Obiectivul 17 are scopul să consolideze mobilizarea resurselor pentru a îmbunătăți capacitatea națională de colectare a impozitelor și altor venituri, precum și de a încuraja și promova parteneriatele eficiente publice, public-private și cu societatea civilă. Prin consolidarea inițiativelor existente și susținerea consolidării capacității statistice, măsurările progresului cu privire la dezvoltarea durabilă vor fi dezvoltate, iar disponibilitatea datelor dezagregate de calitate înaltă, oportune și de încredere va crește considerabil.
- 17.1 Consolidarea mobilizării resurselor interne, inclusiv prin sprijinul extern, pentru a îmbunătăți capacitatea națională de colectare a taxelor și a altor venituri
- 17.17 Încurajarea și promovarea parteneriatelor publice, publice-private și cu societatea civilă eficiente, în baza experienței și strategiilor de resurse ale parteneriatelor
- 17.18 Până în 2020, sporirea semnificativă a disponibilității datelor calitative, în timp util și fiabile, dezagregate după venit, sexe, vârstă, rasă, etnie, statut migrațional, dizabilități, localizare geografică și alte caracteristici relevante în contexte naționale
- 17.19 Până în 2030, dezvoltare în baza inițiativelor existente a măsurătorilor progresului privind dezvoltarea durabilă care complementează produsul intern brut, și oferă suport pentru dezvoltarea capacităților statistice
Criza pandemică: urgența globală care trebuie rezolvată fără a pune presiune pe planetă
Criza continuă legată de COVID-19 a agravat vulnerabilitățile existente și pune o presiune enormă pe economia Moldovei, puțin competitivă și…
Poveștile lui Ion Creangă, animate în 2D
Eroii poveștilor lui Ion Creangă au prins o nouă „viață”, una digitală, în format 2D. Studioul de producție animată „Kreyon” a obținut sprijin…
ONU lansează un instrument de învățare digitală despre schimbările climatice
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat Misiunea 1.5 în acțiune, un instrument de învățare digitală prin intermediul căruia…