SDG logo

 

SDG1 icon
SDG2 icon
SDG3icon
SDG4 icon
SDG5 icon
SDG6 icon
SDG7 icon
SDG8 icon
SDG9 icon
SDG10 icon
SDG11 icon
SDG12 icon
SDG13 icon
SDG14 icon
SDG15 icon
SDG16 icon
SDG17 icon
Background

 

Care sunt Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), altfel cunoscute ca Obiectivele Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii se bucură de pace și de prosperitate.

Aceste 17 obiective se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar acum acoperă și domenii noi, precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități. Obiectivele sunt interconectate - de multe ori cheia succesului într-un domeniu va implica abordarea unor aspecte mai frecvent asociate cu alt domeniu.

Află mai multe

Care este rolul PNUD?

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au intrat în vigoare în ianuarie 2016, iar acestea vor continua să ghideze agenda și finanțarea PNUD pentru următorii 15 ani. În calitate de agenție de dezvoltare a ONU, PNUD se concentrează pe realizarea acestor obiective, prin activitatea în teren desfășurată în aproximativ 170 de țări și teritorii.

Planul nostru strategic se concentrează pe domenii-cheie, inclusiv reducerea sărăciei, guvernarea democratică și consolidarea păcii, schimbările climatice și riscul de dezastre, precum și inegalitatea economică. PNUD oferă sprijin guvernelor pentru a integra ODD-urile în planurile lor de dezvoltare și în politicile naționale. Acest proces este deja în curs de desfășurare, precum și susținerea progreselor deja obținute în procesul de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Istoricul activității noastre pe multiple şi variate obiective ne oferă o experiență valoroasă și o expertiză asigurată pentru a fi ferm convinşi că toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite vor fi atinse până în 2030. Însă, noi nu putem face asta de unii singuri.

Realizarea ODD-urilor presupune parteneriate dintre guverne, sectorul privat, societatea civilă și cetățeni deopotrivă, pentru a ne asigura că lăsăm generațiilor viitoare o planetă unde viața e mai bună.

Resurse

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD