Asociația de băștinași din Lozova susține Biblioteca în organizarea activităților pentru tineri și copii

Ce îi determină pe unii oameni să-și facă o agendă paralelă pe lângă cea aglomerată pe care o au, să suporte cheltuieli din propriul buzunar, să pună drept prioritate binele „oamenilor de acasă”, fără să ceară nimic în schimb?

Mii de moldoveni plecați din locurile natale rămân implicați în dezvoltarea comunităților de origine.

Deși departe, putem dezvolta comunitatea în care ne-am născut

Victoria Dunford este cea care a adus în țară donații de peste un milion de euro.

Mai bine de 13 ani locuiește în Marea Britanie, însă mereu a rămas conectată la localitatea sa de baștină - Mihăileni, raionul Rîșcani. A creat asociația de caritate „MAD-Aid” în Marea Britanie și prin intermediul acesteia, Centrul „PHOENIX” din orașul Rîșcani, de serviciile căruia beneficiază gratuit adulții și copiii cu dizabilități din tot raionul.

Victoria Dunford a oferit rechizite copiilor din familii social-vulnerabile

Victoria Dunford a mai contribuit la deschiderea Centrului de Sănătate din Mihăileni. Datorită implicării ei și altor parteneri, instituția a fost dotată cu mobilierul necesar. Tot prin intermediul Victoriei, Centrul Multifuncțional pentru persoane în etate „Dumitru Mustață” din Mihăileni a fost dotat cu mobilier și electrocasnice, iar grădinițele din sat au primit rechizite, ghiozdane și tehnică. Alături de alți consăteni, a contribuit la amenajarea parcului din localitate.

„Prin implicare putem dezvolta comunitatea în care ne-am născut, doar că aceste idei trebuie să le învățăm de mici. Când eram la școală, împreună cu colegii făceam voluntariat după lecții și adunam obiecte vechi pentru muzeul satului. Orice companie ar trebui să facă voluntariat măcar o zi pe lună — fie un eveniment de adunare de fonduri, fie o zi de muncă — să repare o odaie din grădiniță, școală sau spital. Mai întâi de toate, va avea de câștigat compania construind un spirit de echipă, plus oamenii se vor simți bine deoarece au fost utili comunității”, relatează Victoria Dunford.

Doar prin exemplul propriu, poți contribui la dezvoltarea localității natale

Oricine poate contribui la dezvoltarea localității de baștină, indiferent de programul de muncă pe care-l are. Acest fapt îl demonstrează Vera Siminel din comuna Lozova, raionul Strășeni. Cu o funcție solicitantă, fiind angajată civilă în Aparatul Central al Ministerului Apărării, găsește timp și pentru localitatea de baștină. A fost implicată în campanii de caritate din anul 2016, iar până în prezent, au fost ajutate peste 300 de persoane: familii social-vulnerabile, persoane în etate, persoane diagnosticate cu cancer. Împreună cu alți lozoveni, i-a convins pe localnici și băștinașii plecați departe de casă să contribuie financiar pentru mai multe proiecte locale.

Vera Siminel sărbătorește alături de consăteni procurarea celor două tractoare multifuncționale atât de necesare comunei

„Un proiect foarte important a fost procurarea a două tractoare multifuncţionale cu contribuții din partea primăriei și lozovenilor în sumă de 15 mii de dolari și finanţării din partea Guvernului Elveției, în valoare de 20 de mii de dolari. Tot cu suportul Guvernului Elveției și PNUD, vom îmbunătăţi serviciul de colectare a deşeurilor din localitate. Pentru aceasta, Asociația de băștinași în parteneriat cu Primăria Lozova au colectat contribuții în valoare totală de 10.000 de dolari”, afirmă Vera Siminel.

Voluntara crede în forța implicării și spune că doar prin exemplul propriu, poți contribui la dezvoltarea localității natale.

Fiecare persoană se poate implica, nu neapărat financiar

Implicarea băștinașilor este esențială pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare economică, socială și culturală a comunităților. De acest lucru este convins Iurie Luchian, președintele Asociației de Băștinași din satul Vorniceni, raionul Strășeni. Potrivit lui, băștinașii care sunt în localitate, precum și cei care sunt plecați temporar sau permanent, dar se implică în activități de voluntariat, sunt o sursă de inspirație:

,,Atât voluntariatul prin implicare directă, cât și prin donații materiale sau financiare are impact benefic asupra comunității. Fiecare cetățean al satului are ceva de oferit, nu neapărat bani. Cineva se implică la sădit copaci, altcineva ajută la amenajarea stadionului, sau își împărtășește experiența în domeniul pe care îl cunoaște cel mai bine. Unii oameni se implică la organizarea sărbătorilor, cum ar fi ziua diasporei ori Hramul satului. Cei care sunt departe de casă ajută prin susținere morală sau chiar financiară. Localnicii se implică prin donații de carte, hăinuțe pentru copii, ajută bătrânii, familiile nevoiașe sau persoanele cu dizabilități. Financiar se donează pentru proiecte care necesită cotă parte de contribuție. Acum colectăm fonduri pentru amenajarea unui teren de sport multi-funcțional. Deci oricine se poate implica cu orice pentru că fiecare zâmbet contează”.

Asociația de băștinași din Vorniceni au lansat campanie de colectare de fonduri pentr amenajarea unui teren multifuncțional

Băștinași activi și cu rezultate notabile la Ciorești

De aceleași principii se ghidează și comuna Ciorești, una dintre cele 35 de localități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”. Împreună cu Asociația de băștinași din localitate, au fost realizate mai multe proiecte locale: crearea unui traseu turistic intercomunitar numit „Dor de Codru”, procurarea unui tractor multifuncțional. De asemenea, oamenii au colectat și au repartizat bătrânilor pachete cu produse alimentare.

Primarul, Valeriu Guțu monitorizeaz lucrările de amenajare a teritoriului cu suportul băștinașilor

Potrivit primarului de Ciorești, Valeriu Guțu, nu se face vreo diferență între locuitorii care efectuează munci fizice pentru dezvoltarea satului și cei care sunt în străinătate, dar contribuie financiar sau cunoștințe la dezvoltarea comunei.

,,Niciodată n-am privit băștinașii aflați peste hotare doar ca potențiali donatori de bani, care ar suplini golurile din bugetul local. Contribuția voluntarilor este importantă pentru că mobilizează pe toți ceilalți membri ai comunității. Dacă oamenii se implică financiar, ei prețuiesc mai mult ceea ce a fost construit din banii proprii, decât ceea ce a fost realizat cu bani veniți de undeva”.

„Satul nostru este bogat, deoarece are oameni cu inimă bună, deși sunt pe alte meleaguri”

Totuși, printre cei care resimt cel mai bine impactul implicării voluntare, sunt beneficiarii. Ana Triboi este bibliotecară de aproximativ 6 ani la Biblioteca Publică Vorniceni. Datorită voluntarilor, în parcul din localitate a apărut o bibliotecă stradală. Totodată, din fondurile acumulate din partea băștinașilor s-a reușit schimbarea mobilierului în sala de lectură, s-au schimbat geamurile și s-a procurat un aparat de aer condiționat.

Sala de lectură a bibliotecii din Vorniceni este bine dotată pentru a putea desfășura activități interesante pentru toți locuitorii comunei

,,Implicarea băștinașilor este foarte importantă, pentru că împreună putem organiza activități foarte interesante, așa cum a fost Caravana de Crăciun. Cred că atât munca fizică a băștinașilor, cât și implicarea financiară sunt egale ca importanță. Lucrurile frumoase se fac atunci când este o echipă unită. În prezent avem o bibliotecă modernă, plină de căldură și lumină. Satul nostru este bogat, deoarece sunt oameni cu inimă bună chiar dacă acum se află pe alte meleaguri”, a menționat Ana Triboi.

Mii de cetățeni ai Republicii Moldova se mobilizează și contribuie la crearea și dezvoltarea serviciilor locale, precum iluminat stradal, amenajare și evacuare a deșeurilor, apă și canalizare, amenajarea trotuarelor și întreținerea drumurilor. Doar în perioada 2016-2018 autoritățile locale împreună cu băștinașii din 35 de localități au realizat 55 de proiecte de infrastructură locală în valoare de 2,52 mln. USD.

Pe parcursul anului 2019, Asociații de băștinași în parteneriat cu primăriile din 44 localități au realizat 44 proiecte de infrastructură și servicii publice. Toate acestea în cadrul programelor de grant „Incubator” și „Accelerator” în cadrul cărora au fost acordate 166,54 mii USD de Guvernul Elveției prin intermediul PNUD și supliniți cu 183,71 mii USD care au fost mobilizați de băștinași în calitate de contribuție locală.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) prin proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” anunță lansarea ediției a doua a programelor de granturi „Incubator” și „Accelerator”. Data limită pentru depunerea dosarelor este 27 martie 2020.

Icon of SDG 11 Icon of SDG 17

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD