Raisa Preida, activistă în comunitatea romilor din Otaci: „A trecut timpul când viața femeii rome se rezumă doar la a fi soție și mamă care își petrece majoritatea timpului acasă”

29 October 2019

„Raisa Preida este numele meu conform actelor de identitate, însă pentru semenii mei, sunt cunoscută drept Meca. Am 65 de ani, patru copii, vreo 15 nepoți și 8 strănepoți. Toată viața mea am locuit în orașul Otaci, din nordul Republicii Moldova. Fac agricultură și am câteva afaceri mici în oraș.

De-a lungul anilor, am deschis un salon de coafură și un atelier de croitorie, unde am angajat câteva femei și fete rome din Otaci. Vreau să fac mult mai mult. Vreau ca Otaci să devină un oraș dezvoltat de propriii săi oameni. Vreau să creez locuri de muncă și vreau ca fiecare locuitor al orașului să aibă o viață decentă. Vreau ca femeile să fie promovate și angajate. Vreau ca persoanele care trăiesc în sărăcie să aibă posibilitatea de a-și crește copiii în condiții mai bune.

Mă deranjează să văd romii excluși din viața publică a orașului. Suntem discriminați. Și aceasta trebuie să înceteze. Suntem cetățeni ai acestei țări și avem drepturi egale. Voi promova diversitatea și le voi arăta oamenilor cum pot contribui la dezvoltarea țării.

În 2018, am participat la o campanie de educație civică pentru romi. Am mers din ușă în ușă și am vorbit cu toată lumea despre cât de important este să mergi la vot. Am vorbit cu ei despre proceduri și procese. Le-am arătat actele necesare pentru a vota și le-am spus cine are dreptul la vot și cine poate participa la alegeri.

La alegerile locale generale din 2019, am decis să candidez pentru funcția de consilier în orașul Otaci. Am luat această decizie deoarece vreau să reprezint femeile și fetele rome. Nimănui nu-i pasă de viața femeilor și fetelor rome din orașul nostru, pentru că în administrația locală nu există un reprezentant al comunității de romi. Și am câștigat. Pe 20 octombrie 2019, la alegerile locale generale, am reușit să obțin mandatul de 4 ani de consilier în orașul meu.

Vreau să devin vocea romilor din nordul țării. Voi apăra cauza noastră cu cuvântul, dar și prin acțiune. Este important pentru tinerii romi să obțină o educație. Și voi insista ca tinerele mame și fete care termină școala să fie angajate. A trecut timpul când viața femeii rome se rezumă doar la a fi soție și mamă care își petrece majoritatea timpului acasă.”

***

În anul 2019, în Republica Moldova au fost organizate două scrutine. În februarie au avut loc alegerile parlamentare, iar în octombrie – alegeri locale generale. Campania de informare și educație civică a avut drept grup țintă romii, deoarece aceștia au o rată scăzută de participare la alegeri implicare în mediul politic.

Conform unui studiu realizat în 2016 de Biroul Național de Statistică, cu susținerea PNUD și UN Women, media anilor petrecuți în educație de femeile rome cu vârsta de 25-64 ani, constituie aproape 4 ani, fiind redusă de circa 3 ori în raport cu femeile non-rome. La rândul său, media anilor compleți petrecuți în educație de femeilor rome tinere de 16-24 ani, constituie un pic mai mult de 4 ani, comparativ cu aproape 11 ani ai femeilor non-rome.

Toate acestea sunt rezultatele participării reduse ale fetelor rome în treptele educaționale (începând chiar cu cea preșcolară), care, de altfel, este complementată cu absenteism și abandon școlar timpuriu cauzat de căsătoriile timpurii, lipsa resurselor și necesitatea de a avea grijă de gospodărie, dar și subiectivi, cum sunt viziunile părinților, dar și cele proprii, asupra suficienței educației, valorii și necesității acesteia pentru viitor.