Istoria fermei de melci din Peresecina începe în ziua în care proprietarul afacerii, Vilen Cebotari, a primit un cadou din Franța — o farfurie cu melci înghețați. I-a gustat și atunci a avut revelația — dacă acest tip de afacere înflorește în Franța și alte țări, de ce nu ar funcționa și în Moldova? Atât materia primă, cât și produsul finit.

„Orice idee, oricât de nebună ar părea, își are dreptul la existență. Orice ar crede despre ea vecinii, rudele, soțiile, oricât de sceptici ar fi cu toții, dacă o să credeți în ea, sau și mai bine, dacă sunteți pasionat de ea, o s-o puteți realiza”, povestește Vilen Cebotari despre începutul proiectului său. Afacerea a beneficiat de susținerea PNUD Moldova, în cadrul Schemei Provocărilor Inovaționale în Moldova (SPIM), datorită conceptului inovator și a entuziasmului echipei.

Carnea este dietetică, conține jumătate de procent de grăsime, 16% proteine și 9 din 10 aminoacizi necesari organismului omenesc. Cu toate acestea, consumatorii din Moldova încă nu sunt obișnuiți cu noile gustări, preferând carnea sau peștele. Proprietarul a mai observat că gustul melcilor este apreciat mai des de către femei, decât de bărbați.

Directorul companiei, Vilen Cebotari, împachetează manual gustările din melci, gata de consum
Melci crescuți în Peresecina, ambalați frumos

Menționăm că în cadrul SPIM au fost lansate, ca parte a operațiunilor de business, mai multe afaceri inovative și soluții neordinare, precum o fermă de reproducere a suinelor, suveniruri tradiționale confecționate din materiale biodegradabile, jucării educaționale din lemn pentru copii și alte inițiative.

„Cu ajutorul grantului, am creat o gospodărie țărănească care se ocupa doar de creșterea melcilor și îi exportam ca materie primă în țările europene interesate. Astfel, eram exportatori de melci vii. Dar e păcat să ai materie primă și să nu o prelucrezi, pentru că cei cărora le vindeam producția, exact asta făceau. Suportul din partea PNUD Moldova ne-a ajutat să creăm apoi o mică bază de producere, unde pregăteam produsul finit, inclusiv pentru piața locală. Era gata de consum — după încălzire, te teleporta de acasă, direct în atmosfera unui restaurant franțuzesc”, spune Vilen Cebotari, proprietarul afacerii.

Granturile au fost oferite în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, finanțat de Ministerul Regal Norvegian al Afacerilor Externe și alți donatori, ca răspuns imediat la Strategia națională în domeniul inovării adoptate de Guvernul Republicii Moldova, în noiembrie 2014.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 08

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD