A lucrat 40 de ani ca pedagog într-o grădiniță, iar acum gestionează o afacere de succes. Este istoria Nataliei Petiș din orașul Ceadîr-Lunga, care a deschis în localitatea sa natală primul centru de dezvoltare și divertisment pentru copii.

Până acum două luni, în Ceadîr-Lunga, un oraș cu aproximativ 23 de mii de locuitori, nu exista nici un loc de joacă de interior, unde copiii ar fi putut petrece timpul liber, mai ales în perioada rece a anului. „Demult “coceam” o asemenea idee, dar nu mă încumetam s-o pun în aplicare din lipsă de bani”, ne mărturisește Natalia. Ideea sa de afaceri a prins contur abia anul trecut, după ce a câștigat un grant de la Uniunea Europeană prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

„Norocul meu a fost că grantul în valoare de peste 7 mii 820 Euro (8 mii 500 de dolari) a venit „la pachet” cu ajutorul unor specialiști în domeniul afacerilor, care ne îndrumă la fiecare etapă”, mai spune Natalia Petiș.  

Cu ajutorul mentorilor a întocmit un plan de afaceri, a procurat jucăriile și echipamentul necesar, a amenajat spațiul de joacă în câteva zone tematice și a realizat o campanie de promovare. Centrul „Smeșariki”, dotat cu un labirint modular, piscină cu biluțe, căsuțe din povești și diverse jucării educative, a devenit deja neîncăpător pentru copiii din oraș, cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani. Tot mai des centrul este solicitat și pentru organizarea unor petreceri, așa cum ar fi zilele de naștere a copiilor.

„Odată cu deschiderea acestui centru am devenit mai energică, mai încrezătoare în forțele proprii și în viitor. Nu am timp de pierdut. Încercăm să creăm pentru copiii noștri o lume de poveste, în care să vrea să se întoarcă de fiecare dată după cunoștințe, emoții pozitive și noi prieteni”, spune directoarea centrului cu o bucurie în glas pe care nu-ți vine să o întrerupi.

Bucuria Nataliei Petiș este împărtășită și de cei 3 angajați ai Centrului, care au un loc de muncă stabil, alături de casă, precum și de părinții din oraș. „Venim aici în toate zilele de odihnă, pentru că fetiței noastre îi place acest centru. Prin joc ea învață multe lucruri noi și se socializează. Iar noi suntem liniștiți că am lăsat copilul în mâini sigure”, spune Andrei Caraman, părintele unei fetițe de 2 ani.

Planurile Nataliei însă nu se opresc aici. Acum este în proces de organizare a unor cercuri de dezvoltare timpurie pentru copii, de studiere a limbii engleze, de arte plastice și decor. „Vrem să le trezim copiilor interesul pentru știință, pentru artă și vom face acest lucru în formă de joacă, învățând puțin câte puțin, dar sigur”, spune Natalia Petiș. 

Ea ne mai spune că lansarea în afaceri a fost o provocare pe care a acceptat-o datorită familiei care o susține și o încurajează. „Fiicele și cei 3 nepoței au apreciat mult ideea mea de afaceri și ei îmi dau tăria de care am nevoie pentru a merge mai departe. Lumea afacerilor implică mult efort, dăruire și implicare, dar își aduce și satisfacție pe măsură”, spune Natalia Petiș.

Ea susține că oricine ar reuși în afaceri, contează doar ca să aibă o idee bună și tărie de caracter pentru a-și urma visul. În același timp, ea consideră că granturile oferite de Uniunea Europeană contribuie la creșterea participării femeilor în piața muncii. De ce? „Pentru că răspund la principalele provocări cu care se confruntă femeile. Cred că unele femei nu se încumetă să se lanseze în afaceri din lipsă de fonduri. Altele - din cauza neîncrederii în forțele proprii. De asemenea, cred că ele se tem de un eșec sau de birocratismul prin care trebuie sa treacă pentru a lansa o afacere. Iar Uniunea Europeană, prin programele sale, încurajează femeile și le susține pentru a trece de aceste obstacole”, susține Natalia Petiș.

Deși are o experiență modestă în domeniul afacerilor, antreprenoarea a învățat deja câteva lecții utile. „Ca să ai succes în afaceri trebuie să fii atent la doleanțele clienților și să răspunzi prompt la ele. În general, e bine să construiești relații de prietenie și încredere cu clienții. La fel de important e să promovezi afacerea și să ai un plan strategic de lungă durată pentru dezvoltarea ei”, ne mai spune ea.

Natalia Petiș este unul din cei 30 de antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, care au obținut granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 18.500 de euro și au beneficiat de  serviciile unor consultanți pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului SARD.

Icon of SDG 04 Icon of SDG 11

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD