Cristina Gaibu, pompiera voluntară din Sărăteni: „Nu există diferențe între bărbați și femei când trebuie de salvat o viață de om”

8 March 2022

Cristina Gaibu, pompieră voluntară

Cristina Gaibu, la ai săi 34 de ani, este șefa căminului cultural din comuna Sărăteni, raionul Leova, mamă a trei copii și, din acest an, se prezintă cu mândrie ca pompieră voluntară.

Dacă cineva i-ar fi spus vreodată că va deveni pompier, nu l-ar fi crezut. „Minimum ar fi trebuit să fiu bărbat” - s-ar fi gândit Cristina până mai ieri.

Situația s-a schimbat când a aflat despre anunțul de recrutare a pompierilor voluntari pentru postul comunitar, care urma să fie deschis în localitatea sa. Ea a fost printre primele persoane care s-au înscris, după ce a înțeles că și femeile sunt încurajate să candideze.

Cristina Gaibu și Mariana Tulumari

Ba mai mult, a îndemnat-o și pe prietena sa, Mariana Tulumari, să-i urmeze exemplul.

„Cum de te-ai decis?” – a fost cea mai frecventă întrebare a sătenilor. „Dacă nu eu, atunci cine?”, era răspunsul Cristinei. „Nimeni nu e scutit de pericolul unui incendiu. Iar la necaz, cine să ne sară în ajutor, dacă în sat au rămas puțini tineri? Până vin pompierii profesioniști, poate trece și o oră, iar flăcările nu așteaptă. Și-apoi, ce contează cine stinge focul sau intervine în caz de urgență: o femeie sau un bărbat? Important să o facă repede și cu îndemânare”, ne spune ea. Și imediat mai adaugă: „Nu există diferențe între bărbați și femei când trebuie de salvat o viață de om”.

Decizia Cristinei de a deveni pompieră voluntară a fost încurajată de familie și prieteni. Copiii nu ratează nicio ocazie să povestească cu admirație despre noua postură a mamei lor. Iar ea este mândră că le poate oferi o lecție de implicare civică: „Este o meserie care implică riscuri, dar eu am forță și curaj și pot învinge frica.”

După ce a urmat primul curs de formare profesională, Cristina s-a convins încă o dată că a luat o decizie corectă. „Am aflat multe lucruri utile despre felul cum trebuie să acționăm corect și rapid în situații excepționale. Despre unele măsuri de protecție nici nu bănuiam. Dacă lumea le-ar ști și respecta, am evita multe tragedii”.

La instruirea practică, o simulare de incendiu, era imposibil să n-o observi pe Cristina printre ceilalți 59 de pompieri voluntari de la postul comunitar Sărăteni: „La cât sport facem noi, muncind pe deal și prin în gospodărie, nu-ți mai trebuie alt antrenament”, râde femeia.

Concluzia pe care a tras-o după primul exercițiu este că trebuie să fii bine pregătit: „Ceea ce pare la prima vedere ușor, nu-i atât de simplu. Când lupți într-un incendiu, nu te joci cu focul”, spune femeia. Iar pentru a deveni pompier, e nevoie de multă atenție, disciplină, rezistență la stres și spirit de echipă.

Cristina zice că formează o echipă bună cu toți colegii săi, unii dintre ei deja având experiență în calitate de pompier voluntar.  

Potrivit lui Igor Prida, primarul de Sărăteni, în comună s-au produs mai multe incendii în ultimii doi ani, majoritatea de vegetație, ceea ce i-a determinat pe săteni să se organizeze într-un grup de voluntari și să intervină rapid până la sosirea echipei de pompieri și salvatori profesioniști, așa cum au văzut el în unele țări europene, unde a lucrat pe parcursul mai multor ani: „În calea focului nu poți sta cu mâinile goale, de aceea ne-am bucurat foarte mult de asistența oferită pentru construcția unui post de pompieri voluntari în comună și dotarea lui cu echipamentul necesar de intervenție”.

Igor Prida, primarul comunei Sărăteni, raionul Leova

Postul de pompieri voluntari din Sărăteni este unul din cele patru care au fost construite din temelie și dotate cu autospeciale și echipamente de intervenție în cadrul proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, cu asistența financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și contribuției financiare a Estoniei, autorităților publice locale și raionale.

Postul comunitar de salvatori și pompieri voluntari din Sărăteni va deservi 17 sate învecinate, cu o populație totală de aproximativ 10.850 de locuitori. În viitor, 10 autorități publice din aceste comunități vor avea grijă împreună de buna funcționare a postului de pompieri voluntari.  

În cadrul posturilor din satele Pîrlița, Baimaclia, Sărăteni și Sărata Galbenă vor activa aproximativ 177 de pompieri voluntari, femei și bărbați, care au beneficiat de formare profesională și instruiri practice pentru consolidarea capacităților în domeniul prevenirii și răspunsului la riscurile climatice și dezastre. Instruirea lor a fost efectuată de către specialiștii Centrului Republican de Instruire al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în baza unui curriculum de formare profesională elaborat cu asistența proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”.