Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Ana* a ajuns în grabă la sectorul de poliție nr. 3 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău. Speriată și dezorientată, a venit cât de repede posibil să ceară ajutor, încă de la primele ore ale dimineții.

Ana are 30 de ani. Ea le-a relatat ofițerilor de poliție că soțul era violent încă de la începutul relației, cu anii devenind tot mai dur cu ea. Nici nașterea copiilor nu l-a temperat, după cum spera ea.

În dimineața zilei respective, în jurul orei 4:00, soțul a revenit acasă, fiind extrem de violent. El i-a cerut să-și retragă toate plângerile anterioare de la poliție. Ca să scape din mâinile lui, Ana i-a promis acest lucru. Toată această scenă a avut loc în prezența celor doi copii.

Ruslan, ofițerul de sector, relatează: „Ambii copiii povestesc cu groază despre scena din ziua respectivă. Ei spun că tata a târâit-o de glugă pe mama, a lovit-o, ei s-au speriat, iar tata i-a închis în camera lor.”

Pentru a o ajuta pe Ana, poliția a cooperat cu un ONG, care a oferit consiliere psihologică și asistență juridică:

„Consider că colaborarea pe care o avem cu societate civilă are mai multe avantaje, cel mai important fiind sprijinul imediat acordat victimei. De fiecare dată, împreună cu reprezentantul societății civile, discutăm cu victima despre caz pentru a identifica următorii pași”, spune ofițerul de poliție.

În urma evaluării riscurilor, polițistul a emis ordinul de restricție de urgență. Ulterior, un avocat al organizației non-guvernamentale a solicitat și ordonanța de protecție în instanța de judecată, cererea fiind admisă cu emiterea ordonanței pe trei luni. A urmat divorțul cu stabilirea domiciliului copiilor cu mama și încasarea pensiei alimentare pentru copii.

Astăzi, Ana trăiește cu copiii săi în siguranță, având încredere în viitorul său tot mai mult, cu fiecare zi ce trece.

„Îmi era foarte frică că el ar putea lovi sau lua copiii de lângă mine. Nu știam unde să mă adresez. Consider că am avut noroc să găsesc la sectorul de poliție nu doar protecție, dar și consiliere și sfaturi despre ce aș putea face mai departe”, relatează Ana.

Datorită mai multor intervenții și inițiative ale poliției de a combate si preveni violența în familie în ultimii ani, numărul cazurilor de violență în familie este în descreștere în comparație cu anul 2017 cu aproximativ 10%. În anul 2018 au fost înregistrate 2655 de cazuri, peste 2200 de femei și fete devenind victime ale violenței în familie.

Sectorul de poliție nr. 3 din sectorul Buiucani din Chișinău este primul sector modernizat pentru a favoriza activitatea poliției comunitare, ceea ce înseamnă accesibilitate și deschidere către comunitate. Acest sector a pilotat un nou model de parteneriat dintre societatea civilă și poliție. Una dintre încăperile din cadrul sectorului găzduiește activități comunitare, întâlniri de informare, consultații pentru victimele infracțiunilor, oferite de reprezentanții ONG-urilor.

„Sectorul de poliție nr.3  este un sector inovativ nu doar din punct de vedere al arhitecturii și planificării spațiului, dar și din punct de vedere al modalității de lucru cu cetățenii, care este orientată spre nevoile locuitorilor sectorului deservit”, conchide Sergiu Moruz, șef al sectorului de poliție nr. 3.

Sectorul de poliție nr. 3 a fost remodelat în cadrul proiectului implementat de PNUD „Suport pentru reforma poliției”, finanțat de Guvernul Statelor Unite și PNUD, fiind redeschis în octombrie 2017. Un an mai târziu, cu susținerea aceluiași proiect, un alt sector de poliție, din or. Sîngerei, a fost redeschis, fiind reproiectat după modelul sectorului nr. 3.

Aceste sectoare de poliție, transformate prin implicarea comunității în procesul de reproiectare, reflectă noua viziune asupra activității polițienești orientate spre oameni. Acest design nou favorizează coordonarea dintre poliție și comunitate.

* numele persoanei a fost modificat, pentru a îi proteja identitatea

Icon of SDG 05 Icon of SDG 16

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD