Campanie inedită în autonomia găgăuză: tinerii căsătoriţi învaţă să prevină conflictele şi violenţa în familie

18 November 2019

Toţi tinerii din Chirsova, primesc la căsătorie, o broşură care îi va ajuta să prevină violenţa în familie.

„Despre orice familie se poate scrie o carte. Pentru ca istoria unui cuplu să fie una fericită, în ea nu trebuie să existe loc pentru violenţă”, aceasta este reţeta unei căsnicii în varianta soţilor Cătălina şi Gheorghe Vîlciu. Cei doi s-au căsătorit acum câteva săptămâni la primăria din Chirsova, o localitate din autonomia găgăuză.

Gheorghe şi Cătălina şi-au jurat iubire în prezenţa rudelor şi a prietenilor. La finalul ceremoniei, alături de certificatul de căsătorie ei au primit o broşură intitulată „O familie fericită este o familie fără violenţă”, iar secretara primăriei le-a vorbit despre importanţa prevenirii conflictelor violenţe. Iniţiativa aparţine echipei multidisciplinare din Chirsova şi se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

La fel ca şi Gheorghe şi Cătălina, circa 20 de mii de cupluri se căsătoresc în fiecare an în Republica Moldova. Ulterior, multe dintre acestea se destramă. Unul dintre  motive este violenţa – fiecare a patra femei suferă din cauza acestui fenomen.

„O familie fericită, este o familie fără violenţă”

Pe Gheorghe îl cunosc nu doar oamenii din Chirsova, dar şi toţi fanii trupei Carla's Dreams. El este unul dintre tinerii care apar în videoclipul piesei „Imperfect”. A obţinut rolul datorită felului în care arată – pielea şi părul îi sunt colorate în alb din cauza unei afecţiuni numite albinism, de care suferă din copilărie. El este adesea invitat în proiecte fotografice. „Accept aceste invitaţii pentru că vreau să am ce îmi aminti la bătrâneţe. Vreau să ştiu că am făcut ceva interesant şi a rămas ceva frumos pentru oameni”, spune Gheorghe.

Gheorghe şi Cătălina s-au întâlnit acum patru ani. La început erau doar vecini, apoi au devenit prieteni, iar peste un timp au înţeles că nu pot trăi unul fără altul şi au decis să se căsătorească.

Gheorghe şi Cătălina Vâlciu se cunosc de patru ani, iar de câteva săptămâni formează o familie.

„La noi aşa e mentalitatea – taci şi rabdă”

Gheorghe şi Cătălina salută iniţiativa echipei multidisciplinare din Chirsova şi sunt convinşi că sesiunile de informare contribuie la reducerea violenţei în familie.

„La noi aşa e mentalitatea, te-ai căsătorit, nu mai ai cum divorţa. Taci şi rabdă. Şi femeile rabdă când sunt umilite, apoi când sunt bătute. Şi aşa se ajunge la ideea că ele nu au nicio valoare şi nu merită respect. Problema cea mai mare e că femeile nu îşi cunosc drepturile şi nu sunt informate. Eu consider că fetele trebuie educate încă de când se duc la şcoală, ca să ştie că nu sunt mai prejos decât bărbaţii”, spune Cătălina.

La finalul evenimentului de înregistrare a căsătoriei, secretara primăriei Chirsova le înmânează tinerilor materialul informativ despre prevenirea violenţei.

La fel ca şi Cătălina şi Gheorghe, până la finele anului curent alte zeci de cupluri de tineri căsătoriţi din UTA Găgăuzia vor fi informaţi despre cum să evite conflictele violente într-o căsătorie dar şi cum să acţioneze atunci când astfel de probleme apar. Totodată, ei vor fi informaţi la cine să apeleze în situaţiile de criză familială.

Prevenirea violenței, mai eficientă decât doar combaterea fenomenului

Broşura pentru tinerii căsătoriţi face parte dintr-un şir mai larg de acţiuni de prevenire a violenţei care au fost organizate la Chirsova. În sat activează o echipă multidisciplinară abilitată cu prevenirea şi combaterea violenţei. Totodată, autorităţile, în comun cu oamenii din sat, au elaborat un plan de acţiuni prin care şi-au propus să reducă numărul cazurilor de violenţă.

Vasilisa Delicostea, asistentă socială la primăria din localitate, afirmă că informarea este una dintre soluţiile cele mai eficiente. „Ne-am dat seama că tinerii trebuie să ştie despre asta încă de când sunt în şcoală şi că discuţiile trebuie continuate atunci când ei se decid să întemeieze o familie. Este important ca fetele şi băieţii să ştie cum să gestioneze problemele şi conflictele familiale în mod civilizat, astfel ca să nu se ajungă la violenţă”.

Campania de informare va ajunge şi în alte localităţi din UTA Găgăuzia.

În următoarele luni, campania de informare pentru tinerii căsătoriţi se va extinde şi în alte localităţi din autonomia găgăuză.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Acest program-pilot din Moldova este parte a proiectului global al PNUD intitulat „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse noi de finanțare. Proiectul este implementat în șapte țări: Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Moldova, Peru și Uganda. PNUD și Republica Coreea au lansat această inițiativă globală pentru a susține realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, ajutând țările să progreseze în ceea ce privește combaterea și prevenirea violenței bazate pe gen.