Ziua Mondială de Combatere a SIDA

Declarația administratorului PNUD cu privire la Ziua Mondială de Combatere a SIDA - 1 decembrie 2020

1 December 2020

Tema Zilei Mondiale de Combatere a SIDA din acest an, „solidaritate globală, responsabilitate comună”, ne amintește de impactul pandemiilor asupra vieții noastre și de modul în care trebuie să ne unim  eforturile pentru a reuși.

Atât HIV, cât și COVID-19 scot la iveală și accentuează inegalitățile existente. Ne arată încă o dată că sănătatea înseamnă mai mult decât o simplă vizită la medic; sănătatea depinde de egalitate, drepturile omului și protecția socială. Așa cum cei mai marginalizați și vulnerabili poartă o povară disproporționată a HIV, în aproape fiecare țară, COVID-19 a afectat la rate mult mai mari comunitățile mai sărace și mai vulnerabile, decât cele care își pot permite să adopte măsuri de restricții. Persoanele care trăiesc cu HIV, femeile, copiii, populațiile cheie, migranții și refugiații se numără printre cei mai susceptibili de a suferi consecințe devastatoare.

În ciuda unor progrese remarcabile în răspunsul la SIDA, obținute înainte de pandemia COVID-19, nu am fost pe drumul cel bun pentru a atinge țintele globale SIDAm care au fost convenite de statele membre în 2016. COVID-19 amenință acum să inverseze acest progres câștigat cu greu. Raportul pentru 2020 de Ziua Mondială de Combatere a SIDA al UNAIDS arată că extinderea tratamentului a încetinit și estimează că întreruperile legate de COVID ar putea provoca încă 123.000 - 293.000 infecții cu HIV și 69.000 - 148.000 de decese legate de SIDA. Trebuie să acționăm urgent pentru a proteja câștigurile obținute și să ne intensificăm eforturile pentru a pune capăt SIDA până în anul 2030, ca o amenințare pentru sănătatea publică.

Pentru a face acest lucru, trebuie să corelăm răspunsurile HIV și COVID-19. Mișcarea SIDA, condusă de persoanele care trăiesc cu HIV și aliații lor, a fost în fruntea unuia din cele mai extraordinare din istorie răspunsuri globale de sănătate publică. Am aflat din răspunsul la HIV despre importanța accesului echitabil, inovației și necesității de a ne concentra asupra excluși. Trebuie să aplicăm în practică aceste lecții în eforturile noastre de a aborda COVID-19. În mod similar, trebuie să valorificăm inovațiile determinate de criza COVID-19 și să ne asigurăm că răspunsurile la HIV rămân rezistente în fața altor pandemii viitoare și amenințări pentru sănătate.

PNUD colaborează cu partenerii săi pentru a sprijini țările în asigurarea continuității serviciilor HIV în timpul pandemiei COVID-19, prin Programul comun ONU pentru HIV/SIDA, parteneriatul său cu Fondul Global și ca responsabil în cadrului Organizației Națiunilor Unite pentru răspunsul imediat social și economic la COVID-19. PNUD a sprijinit 140 de țări în asigurarea aprovizionării pentru a asigura continuitatea serviciilor de sănătate și a oferit sprijin dedicat pentru continuitatea și adaptarea serviciilor HIV în 55 de țări, inclusiv asigurarea accesului continuu la serviciile HIV.

În confruntarea ambelor pandemii, avem o oportunitate unică. După cum am văzut anul acesta, când se confruntă cu o criză, guvernele, oamenii de știință și comunitățile sunt capabile de lucruri uimitoare. Pentru a ne recupera post-COVID-19, avem nevoie de o abordare sistemică bazată pe echitate și durabilitate. Acum e momentul să transformăm criza în oportunitatea de a obține o acoperire universală cu servicii de sănătate. Trebuie să extindem serviciile pentru abordarea HIV și cele esențiale, în timp ce promovăm egalitatea de gen și reformăm legile și politicile care cresc riscurile și stigmatizarea și duc la infectări și marginalizare.

De Ziua Mondială de Combatere a SIDA, PNUD pledează pentru o re-gândire a dezvoltării umane, cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și angajamentul de a nu exclude pe nimeni în calitate de busola noastră. Într-un moment în care COVID-19 domină fiecare discurs, trebuie să ne revigorăm eforturile de a pune capăt SIDA până în 2030, ca o amenințare pentru sănătatea publică - o țintă ODD care este încă la îndemâna noastră, cu voință politică reînnoită, solidaritate globală și responsabilitate comună.