Sănătatea publică și crizele climatice vor trebui abordate simultan - acest lucru poate părea imposibil, dar orașele ne arată cum putem face asta, datorită sinergiilor.

Pandemia COVID-19 ne-a arătat că schimbarea este posibilă peste noapte - dacă ne-o dorim. Sănătatea publică ne afectează pe toți. Abordarea COVID-19 necesită solidaritate și cooperare.

O mare parte din povara combaterii multiplelor efecte ale pandemiei revine administrațiilor publice locale. Indiferent dacă este vorba de zone urbane sau rurale, autoritățile locale și funcționarii locali sunt în prima linie. Astfel, autoritățile centrale trebuie să ofere putere de decizie la cel mai scăzut și cel mai adecvat nivel.

Totuși, astfel de responsabilități necesită mijloace pentru a le îndeplini. În majoritatea cazurilor, autoritățile locale vor avea nevoie de mai multe resurse pentru a oferi răspunsuri pe termen scurt și recuperare pe termen lung. Măsurile de atenuare, inclusiv restricțiile, au redus dramatic veniturile autorităților locale, în momentul în care au nevoie de mai multe resurse pentru a achiziționa echipament de protecție personală, pentru trasabilitatea contactelor, pentru a atenua căderea economică liberă a întreprinderilor locale și pentru a asigura mijloacele de trai ale celor mai vulnerabili rezidenți.

Mai mult decât atât, autoritățile locale vor trebui să se asigure că planurile de răspuns și recuperare nu defavorizează protecția mediului - cum ar fi interdicțiile asupra plasticului de unică folosință sau mișcarea către energie regenerabilă - și să susțină progresele obținute anterior, cum ar fi adăposturile temporare și realocarea parcării stradale pentru amenajarea spațiilor de alimentație publică.

Pentru a realiza toate acestea, este nevoie de o relație simbiotică între guvernele naționale și autoritățile locale. Ministerele trebuie să se asigure că prioritățile corecte sunt finanțate la nivel central, iar municipalitățile au nevoie de o capacitate suficientă pentru a le planifica, reglementa și implementa în teren.

Acum este momentul ca guvernele, mediul academic, societatea civilă și sectorul privat să construiască împreună un sistem socio-economic capabil să răspundă cerințelor secolului XXI.

Trebuie să reechilibrăm rolurile sectoarelor public și privat și să ne asigurăm că nimeni nu este exclus. Guvernele vor trebui să fie mai proactive în setarea priorităților de dezvoltare, introducerea măsurilor de responsabilizare, reglementarea impacturilor și atenuarea severității crizelor viitoare.

Pandemia a început în orașe, din cauza conexiunii lor. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să ne deconectăm. Pentru a avea orașe sănătoase, verzi și rezistente, e nevoie de anticipare și de solidaritate. De asemenea, e nevoie de a integra știința și etica în investiții și politici.

PNUD și UN-Habitat pledează pentru dezvoltare eco, durabilă, astfel încât orașele să fie mai bine concepute și mai compacte; orașe, cu spații publice de înaltă calitate, trasee de mers pe jos și de ciclism protejate și școli și facilități de sănătate ușor de accesat. Coridoarele verzi ne vor pregăti, de asemenea, pentru amenințările intensificate ale schimbărilor climatice și ale pierderii biodiversității. Protejarea și gestionarea habitatelor naturale din jurul orașelor, de exemplu, pot reduce vectorii zoonotici de transmitere a bolilor, pot furniza apă curată și pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

ONU este mai mult decât suma națiunilor lumii. Instituția, aflată la 75 de ani, este mai necesară ca niciodată pentru a aborda împreună provocările globale. Așa cum a declarat secretarul general al ONU la începutul acestui an, acum nu este momentul să ne retragem de la angajamentele noastre climatice și Agenda 2030. Realizarea dezvoltării durabile trebuie să fie în continuare busola noastră globală.

Declarație comună a lui Achim Steiner, administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), și Maimunah Mohd Sharif, directoare executivă a Programului Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (UN-Habitat), de Ziua Mondială a Orașelor - 31 octombrie 2020

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD