Ziua Internațională Anticorupție 2020

8 December 2020

Deoarece consecințele socio-economice ale pandemiei COVID-19 continuă să fie resimțite pe tot globul, virusul creează „ocazii pentru exploatarea supravegherii slabe și transparenței inadecvate, deturnând fonduri de la populație, în momente de maximă necesitate”. Corupția alimentează neîncrederea în lideri și în instituții – și epuizează resurse valoroase pentru finanțarea dezvoltării și recuperării. Constatăm că impacturile corupției sunt resimțite în prestarea serviciilor, proceselor de achiziții, gestionarea fondurilor, pachetele de stimulare economică și măsurile de protecție socială. Drept rezultat, corupția s-a manifestat prin procurarea ventilatoarelor defecte, teste COVID-19 de o calitate proastă, medicamente contrafăcute – în timp ce distribuția echitabilă a vaccinurilor pentru salvarea vieților este supusă unui risc grav.

În fiecare an, aproximativ 2,6 trilioane dolari SUA sunt pierduți din cauza corupției pe plan global. Cel puțin 500 miliarde dolari SUA sunt deturnate din cauza corupției din sectorul sănătății – ceea ce ar putea fi mai mult decât costul total al acoperii universale cu servicii medicale pentru toți. În 170 de țări, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susține guvernele în integrarea transparenței, responsabilizării și anticorupției în prioritățile de răspuns și cele de recuperare. Pe parcursul pandemiei de COVID-19, suportul nostru s-a axat pe toate aspectele, de la cooperarea cu Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei pentru integrarea măsurilor anticorupție în sistemele de sănătate – până la susținerea Ucrainei în implementarea unei noi platforme electronice pentru sporirea transparenței în achiziții. Pe diverse domenii, noua generație de programe PNUD își propune drept scop să valorifice beneficiile tehnologiei și inovației pentru consolidarea transparenței și deschiderii.

PNUD abordează și pe intern extrem de serios toate cazurile de gestionare financiară defectuoasă și alte iregularități, pentru a se asigura ca organizația corespunde standardelor de integritate. În termeni concreți, noi lucrăm pentru a îmbunătăți în mod continuu sistemele noastre de control și de gestionare a riscurilor. Într-adevăr, întregul sistem al Organizației Națiunilor Unite va continua să prioritizeze transparența și responsabilizarea atât în cadrul, cât și dincolo de acțiunile de răspuns la COVID-19.

Campania ONU din acest an pentru Ziua Internațională Anticorupție 2020, Recuperare cu integritate, pune accentul pe faptul că o recuperare incluzivă post-COVID-19 poate fi realizată doar cu integritate și responsabilizare. La solicitarea guvernelor, ONU va oferi suport pentru a consolida măsurile critice care țin de transparență, responsabilizare și anticorupție. Acest suport include implementarea Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției și monitorizarea progresului atins pentru realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 16 din Agenda 2030. În concluzie, lupta împotriva corupției va accelera progresul în atingerea Obiectivelor Globale pentru un viitor mai incluziv, rezistent și durabil.

Achim Steiner, Administrator, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)