Ziua Internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei este o ocazie pentru a celebra diversitatea și pentru a sensibiliza oamenii cu privire la drepturile persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale, transsexuale și intersex (LGBTIQ+). Tema acestui an, „Spargem tăcerea”, este mai oportună ca niciodată.

Persoanele LGBTIQ+ încă se confruntă cu provocări serioase în viața de zi cu zi. Cu 69 de țări care încă incriminează relațiile între persoanele de același sex, milioane de lesbiene, bărbați gay și persoane bisexuale trăiesc cu frica de a fi ei înșiși și de a arăta pe cine iubesc. Persoanele transgender sunt supuse pedepselor în cel puțin 26 de țări și, pe tot globul, trăiesc violență fără precedent.

Pandemia COVID-19 are un impact disproporționat asupra persoanelor LGBTIQ+. Cu patru miliarde de persoane aflate în izolare la nivel mondial, există un număr tot mai mare de cazuri când starea de urgență este utilizată pentru a viza persoanele LGBTIQ+. Aceasta include utilizarea incorectă a tehnologiilor digitale pentru a monitoriza acțiunile oamenilor în timpul izolării sau carantinei. Persoanele LGBTIQ+ raportează un risc crescut de violență în familie, izolare socială crescută și anxietate, precum și dificultăți în accesarea tratamentului esențial pentru HIV și a serviciilor de sănătate care impun menționarea genului. Criza economică afectează, de asemenea, în mod disproporționat persoanele LGBTIQ+, multe dintre ele muncind în sectorul informal sau fiind șomeri și neavând acces la concedii medicale plătite sau la indemnizații de șomaj.

Oamenii și drepturile lor trebuie să fie plasate la temelia răspunsului contra COVID-19 și a strategiilor de recuperare. Trebuie să spargem tăcerea atunci când vine vorba de stigmatizarea și discriminarea cu care se confruntă persoanele LGBTIQ+. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD, în cadrul familiei ONU, depune eforturi pentru a ajuta la denunțarea încălcărilor cu care se confruntă persoanele LGBTIQ+, ceea ce ne afectează pe noi toți. PNUD lucrează în prezent în 53 de țări, în parteneriat cu comunitățile LGBTIQ+ și cu factorii de decizie, pentru a consolida includerea persoanelor LGBTI în inițiativele naționale de dezvoltare.

În această zi, să spunem cu voce tare că demnitatea umană trebuie să fie în centrul a tot ceea ce facem, pentru a construi societăți mai juste și mai incluzive.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD