Ziua Drepturilor Omului 2020

Ziua Drepturilor Omului 2020, pentru o recuperare mai bună, apărând drepturile omului

8 December 2020

În întreaga lume, pandemia de COVID-19 a afectat un număr mare de drepturi fundamentale pe care mulți oameni le-au considerat garantate apriori - de la dreptul de a ieși din casă sau de a cumpăra alimente, la dreptul de a călători sau de a te întâlni cu familia sau prietenii. Multe dintre aceste restricții au fost necesare pentru a aborda în mod radical pandemia, dar ele pot afecta în mod involuntar mijloacele de trai și securitatea oamenilor, accesul lor la asistență medicală, la alimente, apă și salubritate, muncă și educație. În același timp, știm că răspunsurile la pandemie care respectă drepturile omului se vor solda cu rezultate mai bune în învingerea COVID-19. De asemenea, acestea vor contribui la asigurarea asistenței medicale pentru toată lumea, stimulând în același timp o dezvoltare incluzivă și durabilă.

De Ziua Drepturilor Omului, ne amintim cum criza COVID-19 a exacerbat vulnerabilitatea celor mai puțin protejați și celor mai marginalizați din societățile noastre. Crizele în derulare, în special conflictele armate, pun drepturile omului și alte protecții juridice internaționale sub presiune suplimentară. Lumea a asistat, de asemenea, la o „pandemie paralelă a violenței în bază de gen, în continuă creștere. Într-adevăr, femeile și bărbații, copiii, tinerii și persoanele în etate, refugiații și migranții, săracii, persoanele cu dizabilități, persoanele în detenție, minoritățile, persoanele LGBTI, printre altele, sunt toate afectate disproporționat. Totuși, e nevoie de acțiuni suplimentare. De exemplu, o listă de verificare a modului de integrare a drepturilor omului evidențiază nevoia clară ca țările să integreze în continuare drepturile omului în răspunsul lor socio-economic la criză.

În aceste circumstanțe, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) adoptă o abordare bazată pe drepturile omului față de răspunsul la COVID-19, care pune oamenii în centrul procesului de recuperare. Se bazează pe principiile participării și incluziunii; responsabilizării și ale statului de drept; precum și ale non-discriminării și egalității. Sprijinul nostru include totul, de la contribuția la reducerea supraaglomerării penitenciarelor din Mali până la sprijinirea instituțiilor de presă și a tinerilor în diseminarea informațiilor exacte în Cambodgia. Și pentru a avansa mai bine, trebuie să stimuleze o recuperare care să respecte și drepturile generațiilor viitoare. Aceasta include intensificarea acțiunii asupra climei și a justiției climatice pentru a lucra spre neutralizarea carbonului până în anul 2050 - și intensificarea eforturilor de a ne restabili lumea naturală. În acest scop, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) ajută guvernele să inoculeze „ADN-ul” unei economii verzi, cu emisii scăzute de carbon în toate măsurile de redresare și stimulare - de exemplu prin Promisiunea noastră privind clima, care susține în prezent 115 țări. Mai mult, PNUD continuă să sprijine instituțiile naționale pentru drepturile omului care joacă un rol esențial în furnizarea de răspunsuri bazate pe drepturi la criza climatică și pandemia de COVID-19 - din Bangladesh până în Sierra Leone și nu numai.

Și având în vedere că succesul luptei împotriva COVID-19 depinde de imunizarea în masă - avem nevoie de un „vaccin al oamenilor”, care trebuie privit ca un bun public global. Un grup de experți ai ONU în domeniul drepturilor omului a subliniat că „toate eforturile de prevenire, tratare și suprimare a COVID-19 trebuie să se bazeze pe principiile fundamentale ale solidarității, cooperării și asistenței internaționale, bazate pe drepturile omului. Aceștia susțin că „nu există loc pentru naționalism sau rentabilitate în luarea deciziilor cu privire la accesul la vaccinuri, teste și tratamente esențiale ...”

În acest moment critic, țările din întreaga lume trebuie să se asigure că toate răspunsurile la pandemie sunt modelate de respectarea drepturilor omului. PNUD s-a angajat să susțină drepturile omului pentru a ajuta lumea să învingă pandemia și să promoveze progresul în ceea ce privește Obiectivele de Dezvoltare Durabilă - ajutând în cele din urmă lumea să iasă din această criză cu societăți mai durabile și mai egale.

Achim Steiner, Administrator, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)