Tinerii reprezintă majoritatea populației în cele mai multe din țările în curs de dezvoltare, unde sunt deseori expuși direct efectelor schimbărilor climatice, conflictelor, excluderii sau instabilității economice. Și în multe părți ale lumii, este încă dificil pentru tineri să fie auziți și să influențeze procesele de luare a deciziilor.

În ciuda acestor provocări, în fiecare zi, pe tot globul, tinerii își revendică drepturile și luptă împotriva rasismului, discursului de ură, intimidării și discriminării. De asemenea, ei pledează pentru acțiuni climatice. De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, recunoaștem liderismul și eforturile curajoase ale tinerilor de a susține drepturile omului.

Și la 71 de ani de la adoptarea sa, Declarația Universală a Drepturilor Omului continuă să servească drept călăuză pentru toți, pe măsură ce ne unim eforturile pentru a face față provocărilor noi și existente. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cooperează cu actorii naționali pentru a promova o cultură a drepturilor omului, având tinerii în centrul acestui demers. De la sprijinirea drepturilor tinerilor prin programe de educație civică în Ucraina - până la facilitarea dialogului asumat de tineri cu privire la drepturile omului în Botswana - la parteneriatele cu OIM, UNHCR, OHCHR și ONU-PBSO pentru consolidarea mecanismelor de protecție a tinerilor și a grupurilor vulnerabile în El Salvador - PNUD rămâne un aliat și pledează pentru contribuțiile concrete pe care tinerii le aduc proceselor de pace și dezvoltare din întreaga lume.

În această Zi Internațională a Drepturilor Omului, să ne angajăm să facem tot ce putem - ca persoane și organizații - pentru a ne asigura că tinerii au spații sigure și incluzive și pot participa la toate deciziile care au impact asupra bunăstării și dezvoltării comunităților lor. Pe măsură ce intrăm în acest Deceniu de acțiune crucial pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, PNUD este mândru să contribuie în continuare la abilitarea tinerilor să își cunoască mai bine și să își revendice drepturile - ceea ce este esențial pentru a construi un viitor mai luminos, mai durabil și mai incluziv.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD