Ziua Mondială de Combatere a SIDA – 1 decembrie 2018

30 November 2018

Anul acesta marchează cea de-a 30-a aniversare a Zilei Mondiale de Combatere a SIDA.

La momentul primelor cazuri recunoscute, cu mulți ani în urmă, puteam cu greu prevede prăpastia pe care stăteam.

De-a lungul timpului, milioane de vieți din întreaga lume se vor pierde și multe alte milioane vor fi atinse irevocabil de o epidemie globală.

De curând am aflat că SIDA a fost mult mai mult decât o problemă medicală. Ea a creat condiții pentru izolare socială și economică, inechități, norme dăunătoare, discriminare și marginalizare, care au fost întotdeauna în centrul epidemiei.

Aceste lecții învățate au avut implicații de durată, de la înțelegerea științei fundamentale a retro-virusurilor și a imunologiei umane, la modele dinamice noi de cooperare internațională, cum ar fi Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, revizuirea conceptelor de sănătate, așa cum crearea și construirea sistemelor de sănătate sunt vitale pentru combaterea acestei boli.

În acest an, tema Zilei Mondiale de Combaterea a SIDA, „Cunoașteți-vă statutul", se concentrează pe importanța testării la HIV ca o poartă de acces pentru prevenirea și tratamentul HIV.

Cazurile noi de infectare cu HIV cresc în 50 de țări din întreaga lume și la nivel global, noile cazuri de infectare cu HIV au scăzut cu doar 18% în ultimii șapte ani. UNAIDS estimează că 9,4 milioane, sau 25% dintre persoanele care trăiesc cu HIV nu cunosc statutul lor - o barieră esențială în ameliorarea tratamentului HIV și reducerea noilor infecții HIV și a deceselor legate de SIDA.

47% dintre toate noile cazuri de infectare cu HIV afectează bărbații homosexuali și bărbați care fac sex cu alți bărbați, lucrătorii sexului comercial, persoanele care injectează droguri, persoanele transgender și deținuții, precum și partenerii lor. În timp ce testarea HIV este disponibilă, aceste grupuri de populație și alte categorii vulnerabile, cum ar fi adolescenții, tinerii și migranții, nu se prezintă pentru a fi testați din cauza stigmatizării și discriminării, lipsei confidențialității și a temerilor de violență și repercusiuni datorate legilor și practicilor.

Deși s-au făcut progrese impresionante în sporirea accesului la tratament, nu am văzut același succes în prevenirea HIV și nu reușim să atingem populațiile marginalizate.

Pentru a ne atinge obiectivul de a pune capăt SIDA până în 2030, să ne angajăm să intensificăm eforturile de abordare a inegalităților în materie de sănătate și să promovăm accesul universal la serviciile HIV și serviciile de sănătate care nu exclud pe nimeni.

După 30 de ani, avem de ce să ne mândrim - și tot atât de multe de făcut.