Răspunsul PNUD la criza din Ucraina pentru a sprijini oamenii din Ucraina, țările-gazdă vecine și refugiații

2 March 2022

Foto: Ion Buga/PNUD Moldova

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) se alătură agențiilor ONU, organizațiilor neguvernamentale naționale și internaționale și societății civile pentru a răspunde la escaladarea crizei din Ucraina, atât în interiorul țării, cât și în țările vecine, care primesc refugiați ucraineni. Apelul de ajutor umanitar rapid al ONU îi va sprijini pe cei afectați în interiorul Ucrainei, în timp ce Planul Regional de Răspuns pentru Refugiați va oferi sprijin vital pentru a proteja și pentru a ajuta cei care sunt nevoiți să plece din Ucraina.

Apelul de asistență umanitară solicită 1,1 miliarde de dolari pentru beneficiul a mai mult de șase milioane de oameni care au nevoie de ajutor și protecție în Ucraina, în următoarele trei luni, ca să-și salveze viețile. Sprijinul PNUD în Ucraina va include sprijin pentru aprovizionarea cu alimente, coeziunea comunitară și socială și măsuri în situații de urgență.

În Ucraina, PNUD va finanța nevoile cele mai urgente ale populației afectate, în special ale persoanelor strămutate în interiorul țării, oferind sprijin de urgență pentru mijloacele de trai și restabilirea serviciilor de bază, valorificând angajamentul său de lungă durată cu partenerii locali. PNUD își va consolida, de asemenea, măsurile împotriva minelor, în strâns parteneriat cu Serviciul Națiunilor Unite pentru Acțiunea împotriva Minelor (UNMAS) și alți actori relevanți.

De când a început conflictul, în urmă cu mai puțin de o săptămână, peste 600.000 de oameni au părăsit Ucraina, iar alte câteva milioane de persoane sunt strămutate în interiorul propriei țări. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ICNUR) estimează că peste patru milioane de oameni ar putea să plece din Ucraina, căutând protecție și sprijin în regiune. Planul regional de răspuns pentru refugiați adoptat de mai multe agenții ONU are patru obiective-cheie: sprijinirea țărilor-gazdă pentru a asigura că fiecare refugiat are acces la siguranță și protecție internațională; asigurarea că țările-gazdă sunt în măsură să ofere în timp util refugiaților și cetățenilor țărilor terțe asistență umanitară; facilitarea unei abordări comprehensive de soluționare a problemelor spre beneficiul întregii societăți; asigurarea coordonării eficiente între parteneri la nivel național și regional.

„Sunt profund îngrijorat pentru milioanele de ucraineni afectați și strămutați de ofensiva militară care este în desfășurare”, a declarat Achim Steiner, administratorul PNUD. „Ne-am alăturat apelului ONU, astfel încât să sprijinim eforturile imediate de a-i proteja și de a-i ajuta pe cei mai afectați în țară, precum și refugiații din Ucraina și pentru a intensifica eforturile de recuperare și reconstrucție, atunci când condițiile ne vor permite.”

Lucrând cu guvernele țărilor-gazdă din vecinătate, PNUD va oferi servicii de asistență medicală de urgență și consiliere psihosocială pentru refugiați, servicii de transport, inclusiv ambulanțe și autobuze pentru a aduce oamenii la frontieră, precum și cazare temporară și adăpost.

„Mă alătur apelului Secretarului General ONU și colegilor noștri din ONU; violența trebuie să oprească. Avem nevoie de pace. Viețile oamenilor, demnitatea lor și drepturile omului trebuie protejate”, a adăugat Achim Steiner.