Foto: Balatech

Olimpiada internațională de programare „BalaTech” pentru elevii din țările CSI se va desfășura pe 19 februarie 2022, în format online. Aproximativ 50.000 participanți vor concura pentru un fond de premii de circa 10.000 dolari americani sub formă de:

 • laptopuri;
 • smartphone-uri;
 • reduceri pentru studii la universitățile din Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii;
 • testări pentru admiterea la studii gratuite în Italia;
 • reduceri de la 10% la 50% la taxele de studii la Universitatea Asia Pacific și Universitatea de Tehnologii & Inovații din Malaiezia.

Înregistrează-te acum la BalaTech (www.balatech.org) și/sau distribuie această oportunitate prietenilor și colegilor tăi. Termenul limită de înregistrare este 18 februarie 2022, iar olimpiada se va desfășura pe 19 februarie. Mai multe actualizări pot fi urmărite pe Instagram, utilizând hashtag-urile: #Balatech #UNDP #AcceleratorLab.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare este partenerul general oficial și co-organizatorul olimpiadei. PNUD s-a angajat să ofere educație digitală accesibilă și incluzivă pentru noile generații, astfel încât acestea să facă față cerințelor pe piața muncii. BalaTech a fost recunoscut, în 2021, de Laboratorul de inovații al PNUD „Digital x Scale Accelerator” drept una dintre cele mai de impact zece soluții digitale, dezvoltată cu sprijinul generos din partea Guvernului Japoniei. Datorită implicării PNUD, BalaTech va oferi acces gratuit la olimpiadă și la programele de studiu pentru toți elevii care se vor înregistra în competiție.   

BalaTech este o platformă educațională multilingvă, care oferă copiilor și tinerilor posibilitatea de a învăța programarea într-un mod interactiv și distractiv, utilizând jocurile. În total, sunt 10 module de învățare cu 175 de sarcini bazate pe provocări pe care utilizatorii le pot studia și se pot juca gratuit. Pentru sarcinile completate, utilizatorii vor primi puncte pentru a debloca următoarele nivele din joc și pentru a continua aventura de a învăța programarea.

Platforma ia în considerare particularitățile de gen ale participanților, pentru a încuraja mai multe fete să învețe programarea. Oricine are un smartphone (nu neapărat laptop), cu acces la Internet, poate accesa platforma pentru a învăța și a începe jocul. Nu sunt necesare cunoștințe specifice de programare.

Anual, BalaTech organizează olimpiada internațională pentru a populariza studierea programării de către elevi. Cele mai importante date despre ediția din acest an sunt:

 • participanți: elevii claselor 5-12;
 • numărul total estimat de participanți: 50.000 de persoane;
 • țări participante: Comunitatea Statelor Independente (CSI): Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kârgâză, Republica Kazahstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Republica Uzbekistan, Ucraina și altele.
 • divizarea pe grupe conform vârstei: juniori - clasele 5-7, grupa medie - clasele 8 și 9, senior - clasele 10-12;
 • câștigătorii din fiecare grupă de vârstă vor fi premiați cu medalii de aur, argint și bronz;
 • fondul total de premii al Olimpiadei este în valoare de circa 10.000 de dolari SUA (laptopuri, smartphone-uri, reduceri pentru studii la universități internaționale);
 • conținut de învățare gratuit (10 module de învățare cu 175 de sarcini generale și 137 de sarcini de dificultate suplimentară) pentru doritorii de a se pregăti pentru olimpiadă;
 • participarea este gratuită.

Pentru orice întrebări despre oportunitățile de parteneriat în cadrul BalaTech, vă rugăm să contactați: +996 550984747, tech.balatech@gmail.com. Pentru parteneriat cu PNUD privind inovarea digitală, puteți să-l contactați pe Jenny Jenish Kyzy (Ensi Tszie), Accelerator Lab UNDP Kârgâzstan la adresa de e-mail ensi.tszie@undp.org.

Icon of SDG 04 Icon of SDG 17

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD