PNUD Moldova lansează un concurs de finanțare pentru soluții digitale care să susțină refugiații din Ucraina și comunitățile-gazdă din Moldova

29 March 2022

Foto: Ion Buga/PNUD Moldova

PNUD Moldova anunță un concurs pentru finanțarea soluțiilor digitale pentru accesarea serviciilor publice dedicate refugiaților din Ucraina care au venit în Republica Moldova, precum și pentru autorități și comunitățile-gazdă.

Soluțiile propuse trebuie să fie bazate pe dezvoltarea și implementarea activelor digitale publice. Reutilizarea, adaptarea și multiplicarea tehnologiilor și datelor deschise pot oferi o modalitate rapidă de a răspunde la numeroasele provocări actuale. Concursul este desfășurat în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și compania IT Monday.com.

Organizatorii invită companiile TIC din Moldova și Ucraina să prezinte soluții digitale care să îmbunătățească:

  • Securitatea refugiaților din Ucraina;
  • Accesul la sănătate;
  • Accesul la educație și alfabetizarea digitală;
  • Automatizarea logisticii;
  • Certificarea digitală;
  • Securitatea cibernetică și fintech;
  • Accesul și furnizarea serviciilor publice (la nivel local și/sau central);
  • Incluziunea financiară;
  • Altele.

Soluțiile selectate vor fi finanțate de PNUD Moldova, iar suportul financiar oferit va fi de maxim 40.000 USD, dar nu mai mult de 50% din valoarea totală a propunerii de proiect. În cazul grupurilor colaborative de companii, contribuțiile vor fi împărțite egal între companiile implicate sau în funcție de cerințele specifice ale propunerii depuse.

La concurs pot participa entități private din sectorul TIC, înregistrate (sau în curs de înregistrare) în conformitate cu legislația din Republica Moldova/Ucraina:

  • Companii IT private din Republica Moldova/Ucraina, înregistrate și care operează în Moldova/Ucraina;
  • Start-up-uri și grupuri de inițiativă în procesul de înregistrare a companiei IT conform legislației Republici Moldova/Ucrainei (înregistrarea va avea loc înainte de semnarea contractului).

Grupurile colaborative pot încheia parteneriate cu instituții din sectorul privat, public și asociativ – asociații de profil, agenții guvernamentale, APL-uri, școli, spitale, universități, instituții de cercetare etc.

Concursul se desfășoară în două etape (depunerea conceptului și a dosarului complet). Termenul-limită pentru depunerea conceptelor este 12 aprilie 2022, ora 16:00. Doar conceptele selectate vor avansa la etapa de depunere a dosarului complet.

Mai multe informații despre concurs sunt accesibile aici. Manualul cu instrucțiuni poate fi descărcat la acest link.

PNUD desfășoară acest concurs de finanțare în cadrul proiectului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”.