PNUD Moldova a oferit echipament performant pentru dezvoltarea competențelor IT ale elevilor din 17 școli

24 January 2022

500 elevi și eleve din 17 școli din Moldova au posibilitatea de a descoperi noi pasiuni sau de a-și îmbunătăți cunoștințele în domeniul tehnologiei informației. Ei beneficiază de acces la laboratoare digitale și echipament IT performant pentru a-și dezvolta competențele. În luna ianuarie, PNUD Moldova, în parteneriat cu Ambasada Suediei în Republica Moldova și USAID Moldova, a echipat 19 laboratoare în cadrul a 17 școli cu 90 computere și 17 laptopuri cu specificații tehnice avansate și licență Microsoft.

Laboratoarele digitale sunt spații renovate de minim 50 de metri pătrați, echipate cu dispozitive electronice și mobilier necesar pentru studii interactive. În spațiile special dedicate, elevii pot urma cursuri IT sau pot utiliza calculatoarele pentru a-și face temele sau dezvolta abilitățile practice, dacă nu au un dispozitiv electronic acasă.

„Calculatoarele performante au transformat experiența de învățare a elevilor. Studierea designului grafic a devenit mult mai ușoară și plăcută pentru elevi care nu mai sunt nevoiți să-și facă temele pe telefonul mobil”, spune Maria Cotelea, profesoară de matematică și ore opționale de design grafic și dezvoltare web la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași.

„Avem noroc de profesorii care au muncit ca să avem așa oportunități. Ne-am bucurat foarte mult când am văzut sala de calculatoare și ne-am așezat entuziasmați la ele să descoperim softurile despre care am învățat mai mult în teorie, decât în practică până acum”, relatează Valeria Olaru, elevă la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași. Ea spune că vrea să devină designer grafic, iar cele învățate acum îi vor fi de folos în viitor.

Laboratoarele dotate sunt în școli din UTA Găgăuzia, Cantemir, Călărași, Cahul, Taraclia, Leova, Ungheni, Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Florești și Bălți.

În cadrul laboratoarelor digitale, elevii pot urma cursurile opționale dezvoltate în cadrul rețelei „Tekwill în fiecare școală”. Printre cursurile disponibile în prezent sunt: dezvoltarea web și a aplicațiilor mobile, designul grafic, programarea, inteligența artificială, antreprenoriat și altele. Inițiativa își propune să transforme educația din Republica Moldova prin introducerea de conținut digital interactiv, noi metode de predare, precum învățarea mixtă și să pregătească elevii pentru profesiile viitorului. În prezent, peste 20 mii de elevi din 234 școli beneficiază de cursurile opționale.

În perioada următoare, rețeaua laboratoarelor digitale urmează să fie extinsă și în alte școli. PNUD, din fondurile oferite de Guvernul României, va dona echipament și altor laboratoare digitale.