Zece localități din UTA Găgăuzia își propun să prevină violența în familie

27 May 2021

Foto: PNUD Moldova

Zece sate și orașe din autonomia găgăuză vor institui echipe multidisciplinare pentru prevenirea violenței în familie și vor elabora planuri locale de acțiuni pentru reducerea acestui fenomen. Inițiativa se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluții locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Proiectul va fi implementat în orașele Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și în satele Congaz, Dezghinja, Cioc-Maidan, Baurci, Cazaclia, Copceac și Cișmichioi și reprezintă o extindere a unei activități similare care se desfășoară începând cu anul 2018 în satul Chirsova din UTA Găgăuzia.

Din echipele multidisciplinare vor face parte asistenți sociali, polițiști, angajați ai sistemului educațional din localitățile respective, dar și reprezentanți ai unor ONG-uri și grupuri de inițiativă locale. Membrii echipelor vor fi instruiți ca să poată acționa prompt în orice caz de violență și să poată identifica cele mai bune soluții pentru protecția și securitatea supraviețuitoarelor violenței și copiilor acestora.

Pentru a crește eficiența intervenției echipelor multidisciplinare, proiectul va acorda suport primăriilor în elaborarea planurilor locale de acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței. Planurile vor fi elaborare într-o manieră participativă, astfel toți oamenii din aceste localități – bărbați și femei, dar în special cei din grupurile dezavantajate, vor avea posibilitatea să înainteze propriile viziuni sau propuneri pentru reducerea violenței.

„Maniera participativă de planificare permite implicarea mai multor cetățeni la actul decizional. Totodată, planurile locale le permit autorităților locale să aloce și să atragă resurse pentru funcționarea serviciilor de care are nevoie comunitatea. Acestea includ activități pe termen scurt și termen lung în diferite domenii de asistență - juridică, socială, educațională, angajare în câmpul muncii - care devin angajamente după ce sunt aprobate de membrii consiliilor locale”, susține Vitalie Frecăuțeanu, coordonator de proiect, PNUD Moldova.

„Acest proiect ne permite să asigurăm protecție și asistență eficientă pentru toate femeile care suferă din cauza violenței. Echipele care vor activa la nivel local vor acorda protecție și ajutor multiaspectual pentru femeile care au nevoie de sprijin pentru a ieși din cercul volenței”, susține Aliona Cozari, șefă adjunctă a Direcției principală Sănătate și protecție socială, UTA Găgăuzia.

În proiect sunt incluse și activități de informare a oamenilor din cele 10 localități despre mecanismele de intervenție în cazurile de violență. Astfel, orice persoană care este martoră sau victimă a unui caz de violenţă va putea apela la membrii echipelor multidisciplinare, care la rândul lor, vor iniția mecanismul de referire şi demara procesul de protecție.

În cazul în care nu dispun de soluții la nivel local, membrii echipelor multidisciplinare vor referi supraviețuitoarele violenței către centrul specializat pentru reabilitarea victimelor violenței, deschis în regiune de PNUD și Executivul UTA Găgăuzia. Serviciul activează din decembrie 2020 și acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică, dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluții locale” se înscrie într-o inițiativă globală a PNUD, intitulată „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. Aceasta are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. În afară de Republica Moldova, proiectul este implementat în alte șase țări - Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Peru și Uganda.