Vulnerabilă la încălzirea globală, Moldova progresează în atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, cu sprijinul UE și PNUD

5 November 2021

Un studiu privind „Pregătirea și implementarea Contribuțiilor Naționale Determinate (CND) în țările Parteneriatului Estic” despre angajamentele naționale ale Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Moldovei și Ucrainei în cadrul Acordului de la Paris, a fost prezentat de inițiativa EU4Climate. Studiul ilustrează progresul celor șase țări din Parteneriatul Estic în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la efectele acestora prin introducerea de politici sensibile la climă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Toate țările Parteneriatului Estic sunt vulnerabile la efectele schimbărilor climatice, de exemplu prin evenimente meteorologice extreme mai frecvente, ceea ce crește semnificativ importanța reducerii emisiilor și a pregătirii pentru efectele lor adverse.

În conformitate cu Acordul de la Paris, țările au convenit să dezvolte angajamente climatice - cunoscute sub denumirea de „Contribuții Naționale Determinate” sau CND - care, luate împreună, vor contribui la combaterea încălzirii globale. Acordul de la Paris solicită de asemenea țărilor să-și revizuiască și să-și consolideze CND-urile la fiecare cinci ani, deoarece trebuie luate măsuri urgente pentru a inversa tendințele nesustenabile actuale, ceea ce duce la așteptări mari ca guvernele să se angajeze în angajamente ambițioase, care să excludă pe nimeni.

EU4Climate a acordat asistență Armeniei, Belarus, Moldovei și Azerbaidjanului în pregătirea CND-urilor actualizate, pentru a demonstra ambițiile sporite în materie de climă și pentru a-și stabili abordarea, regândind modelele de dezvoltare economică, accelerând acțiunile către tranziția către o economie mai durabilă, mai rezilientă și cu emisii scăzute de carbon. În Georgia și Ucraina, proiectul EU4Climate a ajutat la creșterea gradului de conștientizare și la comunicarea țintelor CND-urilor revizuite. Sprijin suplimentar va fi oferit țărilor Parteneriatului Estic pentru dezvoltarea foilor de parcurs de implementare a CND-urilor și a planurilor financiare.

„UE se află în fruntea eforturilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice și lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri estici în acest sens. Implementarea cu succes și în timp util a Contribuțiilor Naționale Determinate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este un subiect arzător. Acest lucru necesită eforturi semnificative și susținute pentru a ne asigura că ne îndeplinim cu toții angajamentele de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic. Inițiativa EU4Climate ajută țările Parteneriatului Estic să integreze schimbările climatice la nivel național și subnațional, de exemplu, ajutând la introducerea de politici climatice în sectorul energetic, care este cea mai mare sursă de emisii de GES din regiunea Parteneriatului Estic”, spune Michaela Hauf, lideră de echipă în cadrul Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere.

„Cu sprijinul continuu al Comisiei Europene, EU4Climate ajută țările Parteneriatului Estic să stabilească noi obiective pentru reducerea emisiilor, să implice părțile interesate în discutarea acestor obiective și să pregătească planuri de implementare pentru noile CND-uri. În ciuda provocărilor permanente, inclusiv a pandemiei, țările Parteneriatului Estic lucrează pentru a-și spori ambiția în combaterea schimbărilor climatice. EU4Climate, împreună cu inițiativa PNUD Promisiunea Climatică, a susținut actualizarea CND-urilor în patru țări din regiune; și ajută în continuare la consolidarea capacităților și la comunicarea obiectivelor CND în alte două țări. EU4Climate ajută la dezvoltarea sau actualizarea a patru strategii de dezvoltare cu emisii scăzute pentru regiune”, spune Stanislav Kim, lider de echipă a.i. pentru Reziliență climatică și dezastre, Centrul Regional PNUD din Istanbul․

Studiul CND arată că țările din Parteneriatul Estic înregistrează progrese către obiectivele Acordului de la Paris. Toate țările Parteneriatului Estic și-au crescut ambiția de a reduce emisiile de GES până în 2030, comparativ cu ciclul CND anterior. Cele șase țări din regiune au crescut ambiția de a reduce emisiile de GES cu până la 25%, comparativ cu CND-urile prezentate anterior, pe lângă ambiția crescută de a reduce emisiile, iar acoperirea CND-urilor actualizate a fost extinsă pentru a acoperi economia în ansamblu; în noile CND-uri, toate cele șase țări au ținte de reducere care sunt la nivelul întregii economii. Toate cele șase CND-uri actualizate din regiune au secțiuni privind egalitatea de gen, precum și componente privind adaptarea la schimbările climatice; acesta este un progres substanțial în comparație cu ciclul anterior de depunere a CND-urilor.

Următorul pas către implementarea CND-urilor noi este dezvoltarea strategiilor de dezvoltare cu emisii reduse, care să acopere calendarul până în 2050. UE oferă un model prin stabilirea unui obiectiv de a deveni neutră din punct de vedere al carbonului până la această dată. Ucraina a fost prima țară din regiune care s-a angajat pentru neutralitatea carbonului – angajamentul de a deveni carbon-neutră până în 2060 este inclus în CND actualizat. EU4Climate oferă în prezent sprijin regiunii prin definirea obiectivelor de reducere a emisiilor pentru mijlocul secolului; iar strategii de dezvoltare cu emisii reduse până în 2050 sunt în prezent elaborate pentru Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

***

Studiul CND este completat cu studii de caz, care demonstrează cele mai bune practici și lecțiile învățate de țările din regiune:

Armenia - Studiu de etichetare climatică a bugetului - Dintre cele șase țări ale Parteneriatului Estic, Armenia a elaborat primul studiu-pilot privind bugetarea finanțării climatice și urmărirea cheltuielilor. Studiul de caz evaluează transpunerea politicii privind schimbările climatice în programe și obiective, eficiența instituțiilor în formularea și implementarea răspunsurilor climatice, bugetul alocat pentru abordarea schimbărilor climatice și posibila îmbunătățire a schemei de finanțare, pentru o mai bună integrare a schimbărilor climatice.

Georgia - Campanie de conștientizare a CND – Studiul de caz ilustrează principalele aspecte ale opiniei populației din Georgia privind schimbările climatice. Documentul oferă detalii despre sondajul de opinie la nivel național, care a fost efectuat pentru a cerceta cunoștințele și comportamentul legat de climă în Georgia și a dezvăluit că populația georgiană este conștientă de amenințarea globală reprezentată de schimbările climatice.

Moldova – Integrarea politicilor climatice în sectorul de management a deșeurilor – Documentul se referă la deșeurile care generează aproximativ 10% din totalul emisiilor naționale directe de gaze cu efect de seră în Moldova și aproape jumătate din emisiile de metan ale Republicii Moldova. Studiul analizează aspecte ale legislației existente în gestionarea deșeurilor, care ar necesita îmbunătățiri pentru a atinge obiectivele stabilite în Strategia de Dezvoltare cu Emisii Scăzute a Moldovei.

Ucraina – Integrarea politicilor climatice în sectorul transporturilor și de micro-mobilitate – În Ucraina, sectorul transporturilor reprezintă 16% din emisiile naționale de gaze cu efect de seră, astfel încât dezvoltarea unor alternative atractive și ecologice la transportul rutier, cum ar fi utilizarea vehiculelor ușoare adaptate pentru călătoria unei singure persoane – micro-mobilitatea – este unul dintre obiectivele stabilite de Ucraina în CND. Studiul arată cum cele mai bune practici internaționale au fost analizate și ar putea fi adoptate în Ucraina, unde micro-mobilitatea deține deja poziții bune.