Foto: 2019. Misiunea noii asociații este de a uni toți oamenii și organizațiile creative sub o umbrelă

Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR), Centrul Industriilor Creative Artcor și Agenția pentru Inovații și Dezvoltare din Tiraspol își unesc eforturile pentru a dezvolta o asociație care va uni într-o singură entitate prestatorii din domeniile industriilor creative de pe malul stâng al Nistrului. Această inițiativă va fi realizată în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea potențialului de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), desfășurat cu asistența financiară a Suediei.

Scopul inițiativei este de a dezvolta industriile creative, de a crește potențialul lor de export prin instruiri de specialitate și consultanță oferită de experții COR și de a ajuta întreprinderile din domeniul industriilor creative de pe ambele maluri ale Nistrului să depășească consecințele crizei pandemice.

„Astfel, vom începe cu cartografierea întreprinderilor creative. Întrucât un aspect important al acestei colaborări este sporirea potențialului de export, în cadrul acestei inițiative a proiectului PNUD/AdTrade va fi organizată și o școală de afaceri pentru a oferi asistență metodologică și practică întreprinderilor creative, mai cu seamă celor cu potențial de export”, spune Viorica Cerbușca, directoarea Hub-ului Industriilor Creative Artcor.

Pentru a asigura continuitatea inițiativei, 10 întreprinderi din domeniile creative orientate spre export vor urma un program de mentorat. Membrii asociației vor mai beneficia și de asistență de marketing și digitalizare a afacerii.

„Noi, cei de pe malul stâng al Nistrului, ne mândrim cu talentele noastre locale: designeri de modă, artiști, arhitecți, muzicieni. Misiunea noastră acum este de a uni toți oamenii și organizațiile creative sub o umbrelă , asigurând astfel creșterea și dezvoltarea fiecărui membru dar și a întregului sector”, Olesea Lungu, directoarea Asociației Industriilor Creative din stânga Nistrului.

Inițiativa realizată cu asistența financiară a Suediei în cadrul proiectului PNUD/AdTrade mai prevede elaborarea identității vizuale a asociației nou create. Pentru aceasta, va fi lansat un concurs deschis la care poate participa comunitatea creativă de pe ambele maluri ale Nistrului. Câștigătorul va beneficia de un premiu bănesc în valoare de 500 dolari SUA. Cei interesați se pot înscrie în concurs completând formularul: https://bit.ly/3ctZ0Rz

„Ca rezultat al acestor colaborări, companiile vor reuși sa depășească criza pandemică și să-și sporească potențialul de export. În contextul noii realități impuse de criza pandemică, digitalizarea serviciilor, aplicarea unor soluții creative de promovare sunt elemente esențiale pentru creșterea competitivității companiilor atât pe piața locală, cât și pe cea internațională. Odată cu dezvoltarea sectorului creativ, vor avea de câștigat și alte sectoare care beneficiază de expertiza și serviciile industriilor creative”, susține Dumitru Udrea, managerul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).

Inițiativa respectivă va fi implementată pe parcursul a 11 luni și se va încheia cu un târg online care va întruni întreprinderile creative de pe cele două maluri ale Nistrului.

Persoană de contact: Natalia Costaș, consultantă în comunicare și relații media, proiectul PNUD/AdTrade. Tel.: 0 69 22 11 41; e-mail: natalia.costas@undp.org

Icon of SDG 01 Icon of SDG 10

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD