Primăria Chișinău, cu suportul PNUD Moldova și al Republicii Cehe, a elaborat Strategia pentru transport și mobilitate inteligentă pentru municipiu, precum și planul de acțiuni aferent. Documentele au fost prezentate azi, 16 iunie 2021, la un eveniment public cu participarea reprezentaților direcțiilor relevante din cadrul Primăriei Chișinău, Poliția Republicii Moldova și societatea civilă.

Documentele contribuie la dezvoltarea unui sistem inteligent de transport pentru municipiu, practic și rentabil, care mizează pe sisteme inteligente de gestionare și fluidizare.

„Tehnologiile digitale au potențialul de a revoluționa modul în care ne mișcăm, făcând mobilitatea noastră mai inteligentă, mai eficientă și, de asemenea, mai ecologică. Această strategie dar și experiența echipei cehe de experți ne va ajuta să aplicăm practicile europene moderne de planificare a mobilității și de gestionare a traficului în Chișinău”, a afirmat Victor Chironda, vice-primarul municipiului Chișinău.

Proiectul strategiei și planului de acțiuni au fost pregătite de compania ”Smart Plan” din Republica Cehă. Pe parcursul anului 2020, echipa de experți, ghidată de Miroslav Svítek, profesor al Universității Tehnice Centrale din Praga, a colectat și a analizat date care reflectă situația în domeniul planificării și gestionării transportului în municipiu.  

Strategia se bazează pe șapte piloni:

  1. managementul traficului
  2. transportul public
  3. parcările
  4. transportul alternativ (biciclete, trotinete electrice)
  5. siguranța rutieră
  6. electromobilitatea
  7. sistemul central de transport inteligent

Strategia propune soluții și pași concreți pe care Chișinăul trebuie să îi facă pentru a asigura gestiunea eficientă a parcărilor în oraș, pentru a îmbunătăți sistemul de transport public, a organiza și fluidiza traficul, dar și pentru a dezvolta o infrastructură funcțională și adaptată pentru transportul alternativ și electromobilitatea.

Prin asistența tehnică și sprijinul de specialitate pentru strategia și planul de acțiune pentru transportul și mobilitatea inteligentă, autoritățile de la Chișinău vor putea învăța din experiența și abordările cehe și europene în practicile moderne de planificare a mobilității și de gestionare a traficului, care vor asigura în cele din urmă echitate în accesul tuturor grupurilor sociale la infrastructura urbană și va crește calitatea vieții în Chișinău.

Evenimentul de prezentare a dat startul procesului de consultare publică a documentului, care va dura două săptămâni. Astfel, toți cei interesați vor avea posibilitatea să îl analizeze și să vină cu solicitări de clarificare sau propuneri și sugestii de îmbunătățire.  

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi: Anastasia Taburceanu, Specialistă comunicare și media, Green City Lab, telefon: +373 79658841, e-mail: anastasia.taburceanu@undp.org 

Icon of SDG 11 Icon of SDG 13

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD