Seria poveștilor animate 2D continuă, cu sprijinul financiar al UE

21 October 2021

Fata ciobanului, Cremene voinicul sau Dafin și Vestra, dar și alți eroi ai poveștilor populare s-au conformat tehnologiilor 2D și au trecut din cărțile de povești direct pe ecrane. După succesul proiectului-pilot de animare a cinci povești de-ale lui Ion Creangă în 2D, studioul „Kreyon” a animat alte cinci povești populare. Finanțarea a fost oferită în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

„Dafin și Vestra”, „Fata ciobanului”, „Cremene voinicul”, „Busuioc Făt-Frumos și Ileana-Cosânzeana Sora Soarelui”, „Voinic din lume fără nume” acestea sunt poveștile animate care, după plasarea la Moldova 1 și Bendery TV, în stânga Nistrului, vor fi disponibile publicului larg pe canalul de Youtube „Kreyon Kids”.

Pe lângă designeri, ilustratori, regizori de sunet și muzicieni, au fost implicați în procesul de creație și actori de la teatrele „Vasile Alecsandri” din Bălți și „Театр с улицы Роз” din Chișinău. Coloana sonoră care însoțește animațiile a fost înregistrată într-un studio din Chișinău, iar în poveștile animate se aud sunete de vioară, clarinet, țambal, nai sau contrabas.

Animațiile sunt disponibile în trei limbi (română, rusă și engleză), pentru a face și mai cunoscute poveștile populare.

„Cea mai mare provocare au întâlnit-o ilustratorii, când au ajuns să facă schițele pentru zmei, Zgripțuroaică sau dracii, slujitorii Zmeului. Ei au recitit variantele de povești din cărți deja existente, care s-au dovedit a fi destul de puține. Consultând articole pe internet, am descoperit cum în diferite regiuni și culturi sunt reprezentate astfel de personaje fantastice. În cazul animațiilor noastre, am decis să le dăm o formă antropomorfă, astfel că ei se comportă și au obiceiuri ca oamenii. Astfel, imaginile vor fi mai ușor de înțeles de copii”, relatează Ion Savin.

Echipa speră că animațiile vor repeta cel puțin succesul primelor cinci povești. Astfel, povestea „Capra cu 3 iezi” a înregistrat peste 400 de mii de vizualizări pe Youtube, în doar șase luni de la lansare.

„Chiar în etapa de producție a primelor cinci povești ne-au bucurat comentariile pozitive venite de la prieteni, familie și, ulterior, după difuzare, din partea publicului. Acesta a fost momentul în care ne-am propus să continuăm să animăm poveștile cu care am crescut, pe care le-am citit la biblioteca din sat”, afirmă Ion Savin.

„Redacția noastră a primit foarte multe apeluri de la telespectatori, care ne transmiteau mesaje de recunoștință pentru că am difuzat poveștile. Ne telefonau chiar și vârstnicii, cu rugămintea de a le difuza repetat, pentru ca nepoții lor să le mai vadă o dată”, spune Janna Nastas, directoarea postului Bendery TV.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” contribuie la sporirea cooperării între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților societății civile, media și comunității de business în proiecte comune.