PNUD a selectat pentru finanțare patru soluții de transformare digitală

4 November 2021

Foto: Moldova AgriDrone Network

PNUD Moldova a selectat câștigătorii primei ediții a concursului de finanțare desfășurat în cadrul proiectului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”:

  • Fagura, cu platforma FinTech de acordare a creditelor pentru start-up-uri și întreprinderi mici și mijlocii. Fiindcă multe din inițiativele tinerilor antreprenori se lovesc de lipsa de finanțare sau finanțare la un cost prea mare, va fi testată o idee de creditare cu dobândă zero. Se va folosi o soluție 100% online, asistată de machine learning, care va aproba cererile de finanțare în doar câteva secunde.
  • Diginet Pro, cu soluția propusă Facturare.md. Presupune emiterea și circulația facturilor electronice de plată pentru afaceri în Moldova (B2B și B2C), integrare cu 1C: 8, CRM Bitrix24 și AmoCRM, precum și mecanism de notificare prin e-mail, SMS și rețele sociale.
  • Paynet Services, cu QR Bills. Prin intermediul inițiativei, compania își propune să digitalizeze modul de plată a facturilor pentru utilități, în special în regiuni, prin plasarea unui cod QR pe fiecare factură, care poate fi scanat și achitat cu un singur click.
  • Drone Assistance, cu platforma Moldova AgriDrone Network. Inițiativa presupune extinderea accesului la serviciile de creștere a productivității în agricultură, prin implementarea soluțiilor digitale și anume: modelarea tridimensională a loturilor agricole, extinderea accesului la serviciile dronelor agricole în scopuri de irigare, introducerea îngrășămintelor și substanțelor de protecție a plantelor cu economii însemnate și de o manieră inofensivă mediului. Rețeaua va oferi servicii de instruire a piloților de drone agricole, precum și servicii de mentenanță a echipamentelor.

Prin astfel de concursuri, PNUD și-a propus să încurajeze sectorul privat din domeniul TIC din Moldova să genereze soluții inovatoare pentru digitalizarea serviciilor administraților publice și cele sociale, precum și soluții IT pentru sectoare non-IT. Prima ediție a concursului s-a desfășurat în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Moldova IT Park.

Pe 3 noiembrie 2021, PNUD a lansat cea de-a doua ediție a concursului, invitând companiile TIC să genereze soluții inovatoare pentru digitalizarea serviciilor publice. Concursul este organizat în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și se axează pe următoarele domenii:

  • Semnătura digitală/Identitatea Mobilă/MobiSign;
  • Digital Wallet/MWallet;
  • Cabinetul Personal/MCabinet.

Termenul limită pentru depunerea dosarului complet este 17 noiembrie, ora 12.00. Mai multe detalii sunt disponibile aici. Companiile participante pot obține granturi în mărime de până la 40.000 USD.