Primăria Chișinău a digitalizat Planul Urbanistic General (PUG) Chișinău din 2007 și a Planurile Urbanistice Zonale (PUZ), elaborate în perioada 2007-2020. Lucrările au fost susținute de PNUD Moldova, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Până acum PUG, PUZ-urile și regulamentul local de urbanism erau disponibile doar profesioniștilor și proiectanților care lucrau nemijlocit cu aceste planuri.

Pentru a face posibilă digitalizarea și prelucrarea directă în platforma de management integrat al teritoriului, a fost elaborat un standard unic la nivel instituțional a documentațiilor de urbanism. Acum, datele obținute pot fi utilizate în analize transversale și longitudinale necesare pentru administrarea integrată a orașului.

Standardizarea și digitalizarea documentațiilor va ajuta administrația publică să îmbunătățească serviciile pentru cetățeni, dar și pentru proiectanții de urbanism, prin:

  • reducerea timpului de răspuns la analiza și avizarea documentațiilor de urbanism;
  • furnizarea unui cadru de referință pentru toți proiectanții în ceea ce privește straturile standard în care sa fie livrată informația grafică, formatele standard industrial internațional și structura standardizată a reglementărilor de urbanism;
  • eliminarea efortului de procesare a documentațiilor de urbanism și preluarea acestora imediat după ce sunt avizate pentru a fi utilizate pe fluxurile de lucru interne de autorizare;
  • îmbunătățirea deciziilor urbanistice – prin gestionarea integrată a orașului utilizând o baza de date unică;
  • utilizarea acestei bază de date unică pentru proiectarea noului PUG al Municipiului Chișinău.

„În perioada următoare, ne propunem completarea acestor date și dezvoltarea unui sistem care va permite gestionarea proceselor de reglementare a regimului proprietății funciare într-o manieră transparentă și eficientă, cu respectarea procedurilor prevăzute de legislația funciară și cadastrală. Concomitent vor fi create servicii de date spațiale (WMS și WFS) pentru vizualizare și descărcarea datelor pentru proiectanți și utilizatorii GIS”, a declarat Victor Chironda, viceprimarul Municipiului Chișinău.

Datele sintetizate au fost încărcate pe platforma guvernamentală GIS-Local - geoportalul Sistemul Informațional Geografic, dezvoltată cu suportul USAID Moldova. Platforma este destinată autorităților publice locale din Republica Moldova pentru a fi utilizată ca instrument de asigurare a transparenței și siguranței informaționale.

Digitalizarea PUG si PUZ-urilor face parte dintr-un pachet de sprijin pentru creșterea eficienței planificării și dezvoltării urbane durabile, reglementării și supravegherii.

Contacte pentru mass-media: Anastasia Taburceanu, Specialistă comunicare și media, Green City Lab, telefon: +373 79658841, e-mail: anastasia.taburceanu@undp.org 

Icon of SDG 09

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD