Zeci de medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică sunt expuse la Muzeul lucrurilor pierdute, deschis recent la Chișinău. Toate exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor adunate din capitală. În ziua deschiderii, pe 20 decembrie 2021, muzeul a fost vizitat de elevi, studenți, profesori și tineri interesați de problemele de mediu.

Muzeul a fost construit din temelie pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere solide a companiei ABS Recycling. Pereții clădirii sunt din sticlă reciclată, material care asigură o durabilitate înaltă a construcției. Lansarea muzeului a fost susținută de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”.

În total, au fost identificate circa 200 de obiecte, care au fost curățate corespunzător și pregătite pentru a deveni exponate de muzeu. „Ideea lansării acestui muzeu a venit după ce am văzut că angajații adună, în timpul sortării, diferite obiecte pe care le utilizează pentru a decora pereții încăperii unde lucrează. După ceva timp, când am văzut că numărul acestora crește, am decis că trebuie să creăm un spațiu ca și alți doritori să le admire. Am fost inspirați și de faptul că în Turcia există o librărie ale cărei stocuri sunt suplinite cu cărți găsite printre deșeuri”, relatează Irina Balica, reprezentanta ABS Recycling.

Angajații companiei sunt mândri că oferă obiectelor încă o șansă la viață. Liuba Suruceanu, angajată la linia de sortare, spune că a găsit mai multe obiecte în stare bună care nu meritau să ajungă printre deșeuri. Cel mai mult i-a atras atenția o icoană veche. „Oamenii nu înțeleg valoarea lucrurilor pe care le au în casă și le aruncă, chiar dacă aceste obiecte încă sunt într-o stare bună și mai pot fi folosite. Eu lucrez de trei ani la linia de sortare și am găsit mai multe obiecte pe care le-am salvat. Între timp, am început să sortez și acasă deșeurile și să fiu mult mai atentă cu lucrurile pe care le arunc”.

Muzeul lucrurilor pierdute este o inițiativă de informare și sensibilizare privind necesitatea unui management corespunzător al deșeurilor. „Muzeul are o destinație dublă. În primul rând, este loc de refugiu pentru obiectele integre aruncate împreună cu deșeurile. Totodată, aceste exponate sunt o dovadă în plus că nu tot ce ajunge în tomberoanele de gunoi este deșeu. Sper că după ce vor vizita acest muzeu, oamenii vor înțelege că trebuie să fie atenți în gestionarea deșeurilor. Orice obiect aruncat necorespunzător poluează mediul și ne influențează viață”, explică Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

În curând, bunurile exponatele muzeului vor fi expuse spre vânzare, la un preț simbolic, pe o platformă online. Inițiativa va permite organizatorilor să reînnoiască expoziția, iar banii adunați vor fi utilizați pentru întreținerea muzeului.

„Avem foarte multe suvenire, din diferite țări, care cel mai probabil au fost oferite cadou unor persoane. Cred că trebuie fim mai atenți atunci când facem un cadou și să oferim în dar un bun care va fi utilizat, dar nu va ajunge deșeu. Mai recent, unele persoane ne aduc chiar direct la noi cărți vechi, în stare bună, pe care urmează să le donăm”, susține Irina Balica, reprezentanta ABS Recycling.

Muzeul poate fi vizitat gratuit, cu informare prealabilă.

La întreprinderea ABS Recycling sunt aduse lunar circa două mii de tone de deșeuri. Angajații sortează mai multe tipuri de plastic, hârtie, sticlă și metale pentru reciclare.

Pentru mai multe informații, contactați: Gheorghe Rîciu, specialist în comunicare și mass-media, Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova” PNUD Moldova: 069753015, gheorghe.riciu@undp.org

Museum of lost objects
Icon of SDG 11 Icon of SDG 13

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD