PNUD și CNA au premiat nouă companii care implementează standardele de integritate în afaceri

26 June 2021

Nouă companii private au fost premiate de PNUD și CNA pentru implementarea standardelor de integritate în afaceri în cadrul ediției 2021 a concursului „Marca comercială a anului”, organizat de Camera de Comerț și Industrie. Concursul pentru această nominalizare s-a desfășurat pentru al doilea an consecutiv și are scopul să susțină implementarea standardelor de integritate de companiile private, precum şi să promoveze bunele practici în acest domeniu.

La categoria „Întreprinderi mari”– premiul a fost acordat companiilor Orange, Moldcell, Kaufland și Metro. În cazul întreprinderilor mijlocii premiul a revenit companiei Coca-Cola, iar la categoria „Întreprinderi mici” au fost premiate Rozmarin Cafe, Edujoc, RapidAsig și Expres-Test-Auto.

Câștigătorii au fost selectați dintr-un număr mai mare de participanți și au trecut prin câteva etape ale concursului. Aceștia au făcut dovada implementării pe parcursul anului 2020 a unor mecanisme de promovare a standardelor de integritate şi anticorupţie în business. Companiile au prezentat juriului concursului propriile coduri de etică sau conduită în afaceri, procedurile de raportare a neregulilor la locul de muncă şi de soluţionare a conflictelor de interese, mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate, precum şi cele de control intern și de declarare şi evaluare a cadourilor.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a menționat în cadrul ceremoniei de premiere a câștigătorilor: „Premiul de integritate în afaceri se bazează pe transformarea politicilor de integritate de la un accent îngust axat doar pe descurajarea corupției la promovarea unui climat de integritate și a exemplelor de succes în edificarea unor afaceri oneste, astfel motivând companiile să implementeze standarde de integritate, să dezvolte un mediu de afaceri echitabil și corect”.

Ion Pruteanu, șef de direcție la Centrul Național Anticorupție, a declarat: „Cei 16 concurenţi, care s-au înscris la această nominalizare au demonstrat că vor să dezvolte afaceri profitabile, dar şi oneste, transparente şi corecte. Prezenta nominalizare vine să sprijine business-ul onest și să fortifice componenta de integritate în sectorul privat, să contribuie la crearea unui mediu de afaceri concurențial, corect, bazat pe standarde de integritate, transparență și profesionalism în interacțiunea cu sectorul public”.

Participanţii la nominalizarea pentru implementarea standardelor de integritate în afaceri au fost scutiţi de achitarea taxei de participare, care a fost acoperită de PNUD Moldova, prin intermediul proiectului „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”.

La prima ediție a concursului, desfășurată în anul 2020, șase companii private din Republica Moldova au devenit deținătoare ale premiului pentru implementarea standardelor de integritate în afaceri. Alte șase companii au primit diplome de onoare.

Concursul „Marca comercială a anului" se desfăşoară începând cu anul 2003 şi este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) în parteneriat cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI). În afară de premiul pentru integritate, concursul „Marca comercială a anului” are alte 11 nominalizări, între care „Reputaţie şi încredere”, „Femeia în afaceri”, „Liderul anului”, „Export”, „Debutul anului” etc.

Conform sondajului de evaluare a impactului Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, realizat la cererea PNUD Moldova în anul 2019, integritatea în sectorul privat a fost apreciată cu cele mai înalte valori, în comparație cu alte sectoare. În același timp, sondajul a constatat și un nivel înalt de intoleranță a populației față de corupție, astfel că 62% din populație și 83% din companii au declarat drept inacceptabilă orice situație de corupție. Acest fapt demonstrează o cerere sporită din partea populației și comunității de afaceri pentru eforturi anticorupție.

Proiectul „Lupta împotriva corupției prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei are drept obiectiv crearea unui sistem durabil de integritate și anticorupție în cadrul entităților din sectorul public și privat, precum și în cadrul sectorului asociativ. Proiectul se desfășoară în perioada 2019-2021.