Mai mulți tineri, voluntari și voluntare anticorupție, au organizat astăzi la Chișinău un flashmob pentru promovarea integrității. Evenimentul, cu genericul „Ambasadorii schimbări, ambasadorii integrității”, a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului.

Tinerii s-au adunat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și au purtat pancarte cu îndemnurile:  „Fii integru în gânduri, acțiuni și mod de viață!”, „Un om integru e un om liber!”; „Vrei să trăiești într-o lume cu oameni integri? Începe de la Tine!”, „A fi integru e la modă!”; „Corectitudinea, onestitatea și responsabilitatea sunt pilonii pe care se ține o societate integră!”, „Alege să fii integru!”, „Un viitor mai bun e un prezent fără corupție!”, „Zero corupție - 100% dezvoltare!”, „Rupe lanțul corupției!”, „Succesul nu poate fi cumpărat!”.

Ulterior, voluntarii au împărțit pliante și au discutat cu trecătorii despre consecințele corupției și i-au îndemnat să denunțe ilegalitățile.

„Un om  nu poate combate corupția de unul singur, dar este în stare de a-și forma o echipă de oameni care gândesc la fel, pentru a lupta împreună. Este important ca fiecare dintre noi să fie integru în gândurile, acțiunile sale, dar și în modul de viață”, a spus Dorina Ciobanu, una dintre participantele la flashmob.

O altă voluntară anticorupție, Valensia Racoviță,  a menționat:  „Oricît de tentantă ar părea câteodată eschivarea de la lege, respectul față de sine și a celorlalți față de noi poate fi câștigat doar atunci când suntem oameni integri”.

„Suntem conştienţi că tinerii sunt cei care au energia şi puterea pentru a consolida cultura integrităţii şi a promova atitudinea intolerantă faţă de fenomenul corupţiei. Această mobilizare va contribui la educarea unei societăţi responsabile, corecte şi prospere", a menționat Lidia Chireoglo, șefă a Direcției generale prevenirea corupției la Centrul Național Anticorupție.

Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova, a spus:  „În acest an, genericul Zilei Tineretului este «Tinerii – ambasadorii schimbării». Suntem siguri că tinerii într-adevăr pot aduce schimbări benefice în societate, inclusiv prin atitudinea de toleranță zero față de corupție și pot fi deveni și ambasadori ai integrității. Anume din acest motiv am susținut acestă inițiativa a tinerilor voluntari anticorupție”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Grupul de voluntari anticorupţie a fost constituit în aprilie 2019 şi include zeci de tineri şi tinere de la diferite instituţii de învăţământ din ţară.

Contact pentru mass-media: Olga Crivoliubic, manageră de proiect, (+373) 69741805, olga.crivoliubic@undp.org

Icon of SDG 04 Icon of SDG 16

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD