Personajul de benzi animate Arci pornește din nou la drum pentru a explica copiilor ce înseamnă alegeri fără bariere

4 February 2021

Ariciul Arci, un personaj bine cunoscut deja printre copii, care le povestește despre procedurile de vot într-un limbaj prietenos și ușor de înțeles, pornește din nou la drum pentru a explica copiilor ce înseamnă alegeri fără bariere.

Aceasta este cea de-a doua campanie mobilă a lui Arci, „Drumul lui Arci spre alegeri”. Campania a demarat astăzi, 4 februarie, de Ziua Internațională a Alegerilor și este desfășurată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), cu sprijinul PNUD și USAID, oferit în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.

Și de această dată, Arci este ghidat de benzi desenate. Cea mai nouă ediție (a patra), cu genericul „Arci – alegeri fără bariere” cuprinde trei istorii ușor de citit și de înțeles despre alfabetul Braille și cum ajută acesta persoanele cu dizabilități de vedere să voteze, despre barierele directe pe care le întâlnește la secția de votare un alegător cu dizabilități locomotorii, dar și despre cum se informează despre procesul electoral cu ajutorul limbajului mimico-gestual persoanele cu deficiențe de auz. Publicația este disponibilă în limbile română, rusă, ucraineană, găgăuză și engleză.

În acest maraton, ariciul Arci își propune să ajungă la 15 000 de copii de clasele I-IV din circa 100 de școli din 10 raioane ale Republicii Moldova. Campania se va desfășura în perioada februarie – martie 2021 și voluntarii vor împărți:

De asemenea, vor fi elaborate în limbaj Braille toate istoriile celor patru ediții ale benzilor desenate electorale. Va fi creată o versiune audio/podcast, care poate fi ascultată atât de copiii cu deficiențe de vedere, cât și utilizată de părinți, educatori și profesori acasă, la grădiniță sau la școală.

„Continuând buna practică de utilizare a benzilor desenate electorale la grădinițe, școli și chiar în familii, am ajuns la cea de-a patra ediție pe care o vom distribui copiilor pentru a învăța de mici despre drepturile lor electorale. Astfel, se pregătesc de pe acum pentru responsabilitatea de a vota și de a fi parte a unei democrații participative. Sperăm că și această ediție se va bucura de succes printre copii”, spune Doina Bordeianu, directoarea CICDE.

Eva Bounegru, managera proiectului PNUD: „În cadrul primei campanii mobile, am reușit să ajungem la 14 700 de copii, respectând măsurile de protecție contra COVID-19. Acum, ne propunem să ajungem la alți 15 000 de copii, cu materiale informative atât pentru orele de dezvoltare personală și educație moral-spirituală, cât și pentru activități interesante în timpul liber al copiilor”.

PNUD Moldova și partenerii săi susțin consolidarea proceselor electorale în Moldova de mai mult de 10 ani. Mai multe informații despre activitățile proiectului, găsiți pe undp.md/pentru-alegeri.

NOTĂ PENTRU EDITORI

În timpul campaniei, voluntarii CICDE nu vor intra în școli, ci vor distribui materialele la intrarea în instituțiile de învățământ, conform regulilor de acces în școli pe timp de pandemie.