„Police Assistant”, o aplicație mobilă concepută pentru a ajuta angajații poliției să ofere asistență persoanelor care aparțin grupurilor-cheie vulnerabile la HIV, a fost lansată pe 17 februarie 2021. Soluția digitală a fost dezvoltată cu sprijinul PNUD, oferit în cadrul unui proiect implementat de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova, Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) și Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS).

Aplicația îi va ajuta pe angajații organelor de drept:​

  • să aibă la îndemână instrucțiunile necesare pentru a acționa;
  • să fie în siguranță și să își protejeze sănătatea în timpul reținerilor sau a perchezițiilor;
  • să redirecționeze persoanele din grupurile de risc către structurile comunitare care le pot oferi asistența necesară în timp util.

„Apreciem utilitatea acestui mecanism de redirecționare a persoanelor din grupul cu risc sporit de infectare la servicii de tratament, suport și reabilitare. Or, în activitatea lor, reprezentanții organelor de drept, întâlnesc persoane care au nevoie de asistență calificată și, de regulă, multidisciplinară”, a declarat Cornel Lebedinschi, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne.

„Această aplicație va permite oricărui angajat, în orice moment, să aibă acces la informații importante care îl vor ajuta să reacționeze corect și profesionist în situații dificile, să se protejeze, precum și să își evalueze nivelul de cunoștințe în domeniul maladiilor comunicabile și lucrului cu grupurile-cheie ale populației și, cel mai important, să redirecționeze ușor și rapid reprezentanții acestor categorii către serviciile necesare", a spus Ruslan Poverga, director general, Inițiativa Pozitivă.

Astfel, aplicația ,,Police Assistant” va contribui la reducerea timpului de reacție în comunicarea cu persoanele care aparțin unor grupuri-cheie vulnerabile la HIV.

„Sperăm că datorită acestei aplicații comunicarea dintre angajații organelor de drept și persoanele din grupurile vulnerabile la HIV va deveni mai eficientă și va contribui la sporirea calității serviciilor oferite comunității de către poliție”, a afirmat Alexandru Cocîrță, coordonator de programe la PNUD Moldova.

PNUD susține, prin intervențiile sale, implementarea conceptului de activitate polițienească comunitară, astfel încât serviciile de poliție se fie mai aproape de oameni și comunități și de necesitățile acestora.

Icon of SDG 03 Icon of SDG 16

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD