40 de tineri și tinere vor dezvolta soluții inovative IT pentru îmbunătățirea accesului la justiție

14 June 2021

40 de tineri și tinere, participanți la ”Hackjustice: An Access to Justice Hackathon”, vor elabora soluții inovative IT pentru îmbunătățirea accesului la justiție, în special pentru bărbații și femeile din grupurile vulnerabile și marginalizate. Competiția este organizată de INVENTO, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu suportul financiar al Suediei.

La prima etapă a Hackathon-ului, Ideathon, care s-a desfășurat pe 12-13 iunie, avocați și experți în domeniul dreptului, dezvoltatori software, reprezentanți ai instituțiilor de stat, societății civile și mediului academic etc. au pus în discuție barierele existente în accesul la justiție.

Printre problemele analizate au fost dificultatea apărării dreptului de proprietate, complexitatea limbajului juridic, lipsa unui mecanism integrat de evaluare a riscurilor de corupție în actele legislative, dar și comunicarea dintre reprezentanții din sectorul justiției și mass-media etc.

În cea de-a doua zi a ideathon-ului, participanții au lucrat în echipe pentru a identifica instrumente și mecanisme care să înlăture barierele curente în realizarea justiției și au creat conceptul soluțiilor IT care să contribuie la facilitarea accesului la justiție.

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei, a menționat „Nu este ușor să conectezi lumea din diverse sectoare, cum ar fi justiție și IT, dar cred că toate provocările pe care le avem în societățile noastre moderne, necesitățile și așteptările oamenilor sunt de a fi întotdeauna conectați unul cu altul. Aceste necesități ne fac să fim creativi și inovativi, precum și să creăm spații pentru discuții, pentru schimb de cunoștințe, experiență și analiză profundă. Eu sunt sigură că următoarele două weekenduri vă vor inspira pe toți ca să gândiți inovativ și să găsim soluții simple, dar, totodată, inteligente pentru a spori accesul la justiție pentru oamenii din Republica Moldova”.

Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă, PNUD Moldova, a spus: „Justiția se află în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, cu un obiectiv dedicat - ODD 16 «Pace, justiție și instituții puternice» și un indicator specific - Promovarea statului de drept la nivel național și internațional și asigurarea accesului egal la justiție pentru toți. Asociată cu instituții puternice, justiția este o precondiție pentru pace și, prin urmare, pentru dezvoltare durabilă”.

Printre soluțiile conceptualizate inițial la faza de ideathon a „Hackjustice: An Access to Justice Hackathon”, se numără:

  • Platformă de acces la justiție pentru persoanele cu dizabilități de vedere;
  • Aplicație mobilă care transpune ședințele de judecată în format de calendar, cu canal securizat de comunicare;
  • Platformă interactivă pentru educația juridică a persoanelor aflate în detenție.

În cea de-a doua etapă a competiției, care va avea loc între 26-27 iunie 2021, echipele vor dezvolta și prezenta prototipurile soluțiilor identificate pentru îmbunătățirea accesului la justiție. Ghidați de specialiști IT și de specialiști în domeniul justiției, participanții vor lucra în echipe.

Pe 27 iunie, participanții vor prezenta produsele elaborate, iar un juriu independent le va selecta pe cele mai bune. Trei echipe câștigătoare vor obține premii sub formă de certificat pentru echipament tehnic: locul 1 - 2000 USD, locul 2 - 1500 USD, locul 3 - 1000 USD.

Totodată, cele mai bune soluții vor fi propuse spre implementare instituțiilor de stat în domeniul justiției.