De Ziua Mondială a Mediului, PNUD publică un ghid privind achizițiile durabile în domeniul sănătății, pentru a promova un sistem global de sănătate mai rezilient

5 June 2020

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a publicat un Ghid privind achizițiile durabile în domeniul sănătății, de Ziua Mondială a Mediului 2020.

Dat fiind că lumea se confruntă în prezent cu una dintre cele mai descurajante pandemii din istorie, au crescut exponențial achizițiile de produse medicale, cum ar fi măștile și mănușile, ventilatoarele și respiratoarele. Preocuparea unică a sectorului de sănătate global este prevenirea și asigurarea unui remediu contra COVID-19. Însă, prestarea inadecvată a serviciilor de prevenire și tratament poate cauza la rândul ei probleme majore de sănătate umană și de mediu.

Sistemele de sănătate generează efecte semnificative asupra mediului. Acestea se cumulează de la furnizarea serviciilor, la resursele naturale și produsele pe care sistemele de sănătate le procură și le consumă, până la deșeurile pe care le generează. Toate contribuie ulterior la schimbări climatice, contaminarea chimică, epuizarea resurselor, pierderea biodiversității, poluarea aerului și a apei.

În aceste momente de presiune, a fost publicat un Ghid privind achizițiile durabile în domeniul sănătății. Documentul își propune să contribuie la un sistem de sănătate global mai eficient și rezilient și să îmbunătățească accesul la produse de sănătate de calitate, ținând totodată cont de mediu, de considerentele sociale și cele etice și prin practici documentate de transformare a pieței, pentru a decupla sănătatea de domeniul economic.

„Pentru a avea un impact asupra sănătății globale, este nevoie de o viziune ambițioasă, direcție, liderism și acțiuni în teren. Fiecare decizie privind achiziția bunurilor medicale, luată de o organizație, poate avea un impact asupra sănătății publice, mediului, economiei și societății. Ghidarea deciziilor privind achizițiile în domeniul sănătății către practici de consum și de producție mai durabile (ODD 12) poate conduce piețele către inovație și durabilitate, astfel permițând tranziția către o economie mai verde, un sector al sănătății rezilient, oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă,”  afirmă Agi Veres, Directoarea regională adjunctă a Biroului regional PNUD pentru Europa și CSI.

Unul dintre conceptele-cheie introdus în Ghid este nevoia de a decupla sectorul sănătății de activitatea economică, ceea ce înseamnă că este necesar să se furnizeze servicii critice de sănătate, să se dezvolte economia, producând totodată mai puține deșeuri, folosind mai puține resurse și reducând impactul negativ asupra mediului și a sănătății umane. În acest sens, Ghidul propune o serie de abordări ale programelor de sănătate, strategii de achiziții, studii de caz și cele mai bune practici pentru fortificarea rezilienței prin aplicarea diferitor tehnici care să contribuie la tranziția pieței de la consumul excesiv, deșeuri și daune ecologice.

Elaborarea acestui Ghid a fost posibilă cu susținerea proiectului „Achiziții durabile în domeniul sănătății” (ShiPP), implementat în comun de PNUD și Health Care Without Harmși finanțat de Guvernul Suediei, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).