Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat astăzi o nouă platformă - COVID-19 Data Futures Platform - o platformă interactivă, cu acces deschis, care compilează mai multe surse de informații din cadrul PNUD și al agențiilor ONU, mediului academic și sectorului privat. Platforma oferă opțiunea de simulare, care permite oricărui utilizator să vizualizeze costurile, impactul politicilor socio-economice și intervențiile în țări și regiuni; precum și implicațiile pentru bunăstarea gospodăriilor vulnerabile.

Platforma Data Futures este lansată într-un moment în care țările din întreaga lume se confruntă cu consecințele multiplelor valuri ale pandemiei, ale unei recesiuni economice prelungite și ale reducerii rapide a resurselor financiare externe și interne. În plus, tendința actuală de reducere a măsurilor de sprijin pentru veniturile persoanelor și gospodăriilor din întreaga lume a agravat vulnerabilitatea grupurilor dependente de programele de protecție socială și măsurile de sprijin pentru subzistență.

„Alegerile pe care le facem astăzi vor defini ceea ce se va întâmpla în continuare. Deci, deciziile esențiale pe care le iau acum țările trebuie să fie susținute de date fiabile - de o imagine clară a modului în care COVID-19 schimbă rapid peisajul de dezvoltare din întreaga lume,” susține administratorul PNUD, Achim Steiner. „Integrând date, analize, vizualizări, cunoștințe de specialitate, precum și instrumente interactive, această platformă instructivă va contribui la impulsionarea procesului decizional bazat pe dovezi în acest moment vital.”

O gamă largă de funcționalități îi ajută pe utilizatorii platformei să privească dincolo de date pentru a urmări indicatorii și pentru a capta informații semnificative care ajută la dezvoltarea după COVID-19 și care oferă soluții la probleme de dezvoltare strategică. În prezent, platforma oferă trei abordări de politici: analiza socio-economică și costul venitului temporar de bază, recuperarea bazată pe dimensiunea de gen și analiza pachetelor de recuperare fiscală ecologică. De exemplu, prin intermediul simulatorului, utilizatorii pot descoperi ce cost ar putea avea un venit temporar de bază în țările lor. De asemenea, ei pot evalua impactul COVID asupra educației și ambițiilor climatice, sau cerceta mai profund impactul pe termen lung al COVID-19 asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Simulările pot contribui, de asemenea, la abordarea inegalităților și a decalajelor de gen prin vizualizarea impactului opțiunilor de politici pentru a remedia decalajele salariale, planificarea familială, educația și a stabili dacă guvernul face alegeri îndrăznețe în combinarea acestor opțiuni de politici.

Dincolo de analiza socio-economică a COVID-19, platforma va sprijini guvernele țărilor în curs de dezvoltare să navigheze prin opțiunile lor de politici de recuperare incluzivă și ecologică și investițiile prioritare ulterioare, alimentate mai degrabă cu energie regenerabilă decât cu combustibili fosili, pentru a evita o coliziune cu natura și a atenua efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.

Înainte de pandemia de COVID-19, deja circa patru miliarde de persoane nu aveau nicio formă de protecție care să îi poată proteja împotriva vulnerabilității, riscului sau privărilor. COVID-19 riscă să crească numărul total de persoane care trăiesc în sărăcie extremă la peste un miliard de persoane până în 2030.

Platforma de date oferă informații despre capacitatea oamenilor de a face față și de a se recupera în urma crizei și monitorizează acțiunile pe termen lung centrate pe oameni. Noua platformă cartografiază populația și grupurile, pentru a arăta diversitatea impactului generat de COVID-19 asupra grupurilor vulnerabile și ajută la monitorizarea acțiunilor imediate, inclusiv a măsurilor preexistente, adaptate, extinse și a noilor măsuri de protecție socială.

Până în prezent, PNUD și partenerii ONU au elaborat 128 de evaluări ale impactului socio-economic al crizei pandemice în 93 de țări și cinci regiuni, adesea în comun cu instituțiile financiare internaționale, Uniunea Europeană și alți parteneri, inclusiv evaluări rapide și aprofundate ale sectoarelor economice afectate și a grupurilor de populație, întrucât situația continuă să evolueze. Practicienii și guvernele pot accesa datele din aceste evaluări pe platforma de date pentru a înțelege impactul COVID-19 asupra gospodăriilor și business-ului.

Icon of SDG 01 Icon of SDG 03 Icon of SDG 04 Icon of SDG 05 Icon of SDG 17

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD