PNUD Moldova și Laboratorul de inovații urbane Green City Lab susțin cinci proiecte inovatoare de dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău. Fiecare inițiativă va beneficia de un grant de până la 8.000 USD, oferite de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). 

Proiectele au fost selectate din 14 idei depuse la un concurs public de granturi, cu genericul „Fast Track Challenge”. Finaliștii vor trebuie să asigure o contribuție de minim 30% din valoarea totală.

Cele cinci idei câștigătoare sunt: 

  1. Sensibilizarea comunității privind managementul durabil al deșeurilor și crearea unei platforme de colectare selectivă a deșeurilor la sursă. Proiectul presupune sortarea automată șimanuală a deșeurilor, cu recuperarea maximală a fracțiilor admise la reciclare. Masele plastice obținute vor fi transferate la o fabrică de reciclare, unde vor fi transformate în fulgi și granule de plastic reciclat, sortate după culori, gata pentru reutilizare. Celelalte reciclabile vor fi balotate și transportate la alți reciclatori, pentru a asigura recuperarea lor. 
  2. Pahare comestibile: producerea paharelor comestibile în baza unei rețete de biscuiți. Produsul conține doar ingrediente naturale (făină de grâu, ouă, lapte, zahăr, vanilie și apă) și este rezistent la păstrarea lichidelor timp de 5 ore. Paharul se aseamănă la gust cu un biscuit cu lapte. Termenul de valabilitate a produsului este de 3 luni, a trecut toate testările de laborator, având certificatele de conformitate necesare.
  3. Green wheels: serviciu de livrare pe biciclete a produselor în raza municipiului Chișinău. Compania selectată va crea o rețea de bicicliști care vor presta servicii de curierat livrând mărfuri de la antreprenori la clienți printr-o metodă rapidă și prietenoasă mediului. Astfel, se va reduce din traficul de pe străzile orașului, se va populariza mersul pe bicicletă, iar produsele vor fi livrate în orice colț al orașului în timp redus. 
  4. Coridoare verzi și sigure în Chișinău. Se va crea de-a lungul bulevardului Dacia din sectorul Botanica al capitalei o bandă dedicată mersului pe bicicletă, folosind metodele urbanismul tactic. Modelul propus va prioritiza siguranța pietonilor, bicicliștilor și persoanelor cu mobilitate redusă. Modelul aplicat pe bulevardul Dacia va servi drept platformă de testare și eventual va putea fi replicat pe celelalte străzi ale capitalei. 
  5. Renovarea iluminatului interior în clădirile publice. Se vor înlocui lămpile din cadrul unor clădiri publice din Chișinău cu LED-uri eficiente, lămpi cu funcții moderne de control automat. În cadrul proiectului va fi testat și mecanismul financiar de recuperare a investițiilor publice prin semnarea contractelor de performanță energetică. 

Proiectele câștigătoare vor fi realizate timp de maxim 9 luni.

Programul de granturi „Fast Track Challenge” a fost pentru prima dată lansat în anul 2019 și atunci au fost selectate patru propuneri de proiecte:

  1. Reciclarea deșeurilor vegetale și animale (compostarea anaerobă după metoda Bokashi).
  2. 30 scutere integrate într-un serviciu de public sharing.
  3. Instalarea senzorilor de măsurare a calității apei din râul Bîc și o platformă on-line pentru vizualizarea datelor.
  4. O nouă utilitate pentru bateria uzată de la vehiculul electric.

Susținerea financiară a programului este oferită în cadrul proiectului PNUD „Oraşe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Primăria municipiului Chişinău este partenerul principal al proiectului.

Pentru informații suplimentare, contactați: Anastasia Taburceanu, Specialistă comunicare și media, Green City Lab, telefon: +373 79658841, e-mail: anastasia.taburceanu@undp.org

Icon of SDG 11 Icon of SDG 13

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD