Consiliul municipal Chișinău a aprobat pe 23 iulie 2020 Ghidul de design al străzilor, care prevede un set de recomandări și bune practici pentru restabilirea arterelor de circulație din oraș în calitate de spații publice.

Acest ghid este un rezultat al sprijinului oferit de PNUD Moldova pentru Primăria municipiului Chișinău în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova” și cu suportul financiar al Parteneriatului Ceh-PNUD pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Documentul de politici identifică cinci domenii de bază pentru a analiza abordarea integrată față de străzi:

  1. mobilitatea și accesul;
  2. designul elementelor stradale;
  3. strategia verde;
  4. programarea;
  5. redarea caracterului specific al străzii, precum și acțiuni imediate și planificare pe termen mai lung.

„Prin acest document, Primăria Chișinău își confirmă angajamentul său de promovare a dezvoltării urbane durabile, străzile urbane fiind de o importanță critică în acest proces. Mizăm în continuare pe susținerea comunității și a specialiștilor în îmbunătățirea infrastructurii stradale a orașului pentru a dezvolta în Chișinău un mediu de viață funcțional, atractiv și confortabil”, a declarat, Ion Ceban, Primar General al Municipiului Chișinău.

„Acesta este primul document local de dezvoltare urbană, care prioritizează mobilitatea pietonilor față de trafic și automobile. El pune accent pe conceptul de ”alocare echitabilă a spațiului urban” și reflectă recomandările și practicile contemporane de design stradal, utilizate pe larg în orașele durabile”, a menționat Inga Podoroghin, specialistă de programe la PNUD Moldova.

Acest ghid va fi luat în considerare la realizarea proiectelor de infrastructură și amenajare spațială. Un prim proiect-pilot este reproiectarea străzii 31 august 1989, pentru a deveni un coridor verde care va conecta Parcul Valea Trandafirilor cu Parcul Dendrariu.

Icon of SDG 11

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD