Experiența Moldovei de implicare a diasporei în dezvoltarea localităților de baștină, prezentată global

18 December 2020

Implicarea diasporei în dezvoltarea social-economică a satelor și orașelor din Republica Moldova a ajuns în vizorul mai multor țări, care sunt interesate să preia modelul dezvoltat și testat cu succes cu sprijinul PNUD și al Elveției.

Pentru a transmite experiența Moldovei în domeniul diasporă, migrație și dezvoltare, a fost elaborat ghidul „Implicarea diasporei în dezvoltarea locală”. Publicația a fost prezentată la un atelier online de lucru, de Ziua Internațională a Migranților, marcată anual pe 18 decembrie. La eveniment au fost discutate cele mai recente realizări instituționale și legale în domeniul forței de muncă, precum și exemplele de implicare a diasporei.

Publicația va servi drept reper pentru alte state în valorificarea potențialului diasporei pentru dezvoltarea locală, având la bază cinci piloni:

  1. Integrarea emigrării la nivel instituțional;
  2. Integrarea emigrării în elaborarea politicilor locale;
  3. Conturarea  implicării diasporei prin crearea asociațiilor de băștinași;
  4. Susținerea implicării diasporei prin proiecte locale comune;
  5. Replicarea și asigurarea durabilității modelului.

„Sunt încântată să recunosc astăzi că Moldova este unul dintre campionii din regiunea transformării migrației dintr-o provocare, într-o oportunitate, atât la nivel național, cât și local - valorificând competențele capitalului său uman peste hotare pentru a contribui la o manieră durabilă și semnificativă la dezvoltarea țării lor natale”, susține Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Ghidul mai oferă sugestii metodologice și instrumente practice pentru cei interesați să exploreze potențialul diasporei în dezvoltarea locală. Sunt descrise toate etapele, de la planificare, realizarea proiectelor, la celebrarea succesului împreună cu diaspora.

Apariția publicației se datorează comunicării eficiente, construirii încrederii și a parteneriatelor între actorii locali și circa 30 la sută din populația plecată din localitățile beneficiare, prin intermediul Asociațiilor de Băștinași și proiectelor comune finanțate și implementate.

„În prezent, în Republica Moldova activează circa 300 Asociații de Băștinași care își propun să dezvolte localitățile în parteneriat cu autoritățile publice locale. Rezultatele obținute de primării și Asociațiile de Băștinași, prin implicarea hotărâtă și multidimensională a diasporei, demonstrează că migrația din Moldova poate aduce beneficii tangibile la nivel local, atât pentru populația locală, cât și pentru membrii diasporei și familiile acestora rămase în țară”, a menționat Caroline Tissot, șefa Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Modelul a fost dezvoltat de PNUD Moldova începând cu 2015, cu ajutorul financiar al Elveției prin crearea primelor 38 de Asociații de Băștinași. În perioada 2015-2020 diaspora a contribuit cu peste 2,6 milioane de dolari la realizarea a 82 proiecte comunitare atât prin contribuții financiare, cât și prin transfer de idei, tehnologii și experiențe acumulate peste hotare. În rezultat, 316 mii de locuitori beneficiază de servicii locale mai bune.

Ghidul este tradus în limba engleză și rusă și urmează să mai apară în limbile franceză și spaniolă.