Estonia a donat astăzi Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) echipament necesar pentru prevenirea și controlul răspândirii noului coronavirus. Lotul, în valoare de 50.000 euro, conține patru corturi de tip tunel cu o capacitate de 15 locuri fiecare, patru aeroterme și cinci toalete ecologice. Acestea vor fi utilizate pentru amenajarea unor centre mobile de carantină, pre-triaj sau triaj epidemiologic, în preajma unităților spitalicești sau ale altor instituții publice.

„Putem avea succes în lupta împotriva noului coronavirus numai dacă lucrăm împreună. În tradiția estonă, a lucra împreună înseamnă, în primul rând, a-ți ajuta prietenii. Moldova este o prietenă pe care am ajutat-o și o vom ajuta în continuare cu expertiza și asistența noastră atât în vremuri bune, cât și în perioade dificile”, a menționat Olga Goncearova, șefa Oficiului Ambasadei Estoniei la Chișinău, în cadrul evenimentului de transmitere a echipamentului.

Specialiștii susțin că triajul epidemiologic în perioada pandemiei de COVID-19 este esențial pentru a limita răspândirea coronavirusului. Astfel de corturi sunt folosite peste tot în lume, atât ca centre de triere a persoanelor care ar putea avea COVID-19, cât și ca puncte staționare temporare până la internarea acestora în spitalele strategice desemnate.

„Depășirea pandemiei este un obiectiv comun, iar susținerea oferită va contribui cu siguranță la salvarea vieților omenești, dar și la prevenirea unor noi riscuri pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Mihail Harabagiu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Donația este oferită prin intermediul PNUD Moldova. În colaborare cu PNUD, Estonia mai contribuie și la construcția a cinci stații comunitare de pompieri și salvatori din Republica Moldova, care vor deservi comunități rurale cu o populație totală de peste 58.000 de locuitori.

„Pe măsură ce pandemia accelerează și pune mai multă presiune asupra sistemului de sănătate publică și asupra instituțiilor implicate în intervențiile de urgență, trebuie acordată o atenție sporită măsurilor de prevenire și consolidare a capacităților instituțiilor din prima linie. Suntem încântați să predăm astăzi 4 loturi de centre mobile de triaj, datorită parteneriatului și sprijinului generos al Guvernului Estoniei. Acestea sunt un instrument esențial pentru a limita răspândirea virusului și pentru a gestiona în mod adecvat fluxul pacienților în regiunile Moldovei”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Anterior, Estonia a ajutat Republica Moldova în vederea depășirii consecințelor inundațiilor catastrofale din 2010 și susține de mai mulți ani proiecte de colaborare pe diverse domenii, precum ocrotirea sănătății, guvernarea electronică, dezvoltarea economică, anticorupție, dezvoltarea localităților rurale etc.

Încă din primele zile de la declanșarea pandemiei, PNUD sprijină Republica Moldova ca parte a răspunsului comun al ONU și al partenerilor de dezvoltare față de criza generată de infecția cu COVID-19. PNUD cooperează cu autoritățile naționale pentru a ajuta la achizițiile de echipamente și dispozitive medicale de primă necesitate. Totodată, PNUD sprijină evaluarea necesităților de recuperare pe termen lung ale țării.

Persoană de contact: Natalia Costaș, consultantă în comunicare și relații media, PNUD Moldova. Tel.: 0 69 22 11 41; e-mail: natalia.costas@undp.org

Estonia and UNDP support Moldova to create COVID-19 mobile quarantine and triage centres

Icon of SDG 03

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD