COVID-19: OMS, UNICEF şi PNUD fac echipă cu WhatsApp pentru a oferi informaţie în timp real la miliarde de oameni

18 March 2020

The site offers general tips and resources for users around the world to reduce the spread of rumors and connect with accurate health information. Credit: UNDP

WhatsApp a anunțat astăzi lansarea a două iniţiative în sprijinul luptei globale împotriva pandemiei de coronavirus: crearea Centrului de Informaţii WhatsApp Coronavirus, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF, precum şi donarea a un milion de dolari către Rețeaua Internațională de Fact-checking a Institutului Poynter (IFCN).

Centrul de Informaţii WhatsApp Coronavirus va oferi recomandări de comunicare şi de acţiune pentru lucrători din domeniul sănătății, profesori, lideri comunitari, reprezentanţi ai societăţii civile, antreprenori,  administrații publice locale. Centrul va disemina, de asemenea, utilizatorilor din întreaga lume, sfaturi şi resurse pentru a reduce răspândirea zvonurilor şi pentru a se conecta cu informaţii corecte despre sănătate.

Centrul de Informaţii va oferi instrucțiuni despre modul în care grupuri mici de oameni pot beneficia la maxim de funcțiile WhatsApp, date care vor fi distribuite de PNUD echipelor de coordonare locală.

În plus, WhatsApp colaborează cu OMS și UNICEF pentru a lansa linii dedicate de mesagerie vocală care vor oferi informaţii veridice, la zi, oamenilor din întreaga lume. „Obținerea de informații actualizate despre COVID-19 de către comunitățile locale din întreaga lume este o componentă esențială a eforturilor comunității internaționale de a stopa răspândirea virusului”, susţine Achim Steiner, Administratorul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. „Parteneriatele cu sectorul privat, precum WhatsApp, vor ajuta  transmiterea în regim real a informaţiei veridice, actualizate de la OMS şi instituţiile de sănătate de nivel local, pentru miliarde de oameni de pe glob”.

WhatsApp a cooperat până în prezent cu mai multe ministere din sfera sănătăţii şi ONG-uri pentru a transmite utilizatorilor mesaje cu informaţie verificată în ţări precum Singapore, Israel, Africa de Sud, Brazilia, Indonezia. Pe măsură ce aceste eforturi continuă, Centrul de Informaţii va fi actualizat cu noi resurse.

WhatsApp oferă 1 milion USD Rețelei Internaționale de Fact-Checking a Institutului Poynter (IFCN), reţea care cuprinde mai mult de 100 de organizații locale din cel puțin 45 de țări, care vor verifica faptele pentru Alianța #CoronaVirusFacts.

În ultimul an, WhatsApp a cooperat cu zeci de companii de fact-checking în vederea descoperirii şi raportării cazurilor de răspândire a zvonurilor şi informaţiilor false prin intermediul serviciilor de mesagerie, inclusiv WhatsApp, SMS. Grantul va fi folosit pentru instruirea în utilizarea opţiunilor avansate din pachetele WhatsApp Business, inclusiv WhatsApp Business API. Extinderea numărului organizaţiilor care prestează servicii profesioniste, licenţiate de verificare a faptelor va ajuta comunităţile să diferenţieze informaţia adevărată de falsuri şi să reacţioneze la eventualele zvonuri dăunătoare.

„Știm că clienţii noștri utilizează mai mult ca niciodată WhatsApp în aceste momente de criză, fie că este vorba de comunicarea dintre prieteni și persoane dragi, medici şi pacienți sau profesori şi studenți. Noi am dorit să oferim o resursă simplă care ajută să conecteze oamenii în aceste timpuri”, a spus Will Cathcart, managerul WhatsApp. „Suntem bucuroşi să putem face echipă cu Institutul Poynter pentru a ajuta la extinderea numărului de organizaţii de fact-checking în reţeaua WhatsApp şi să sprijinim munca lor de demascare a informaţiilor false şi de salvare de vieţi. Vom continua, de asemenea, să lucrăm direct cu ministerele de sănătate din întreaga lume pentru ca aceștia să ofere informaţii actuale în cadrul reţelei WhatsApp”.

„Donaţia acordată la timpul potrivit de către WhatsApp va ajuta ca informaţiile veridice distribuite de Alianţa CoronaVirusFacts să ajungă la audiențe mai largi și, prin urmare, să îi ajute pe oameni să separe faptele de falsuri în timpul acestei avalanșe de informații numită de OMS „infodemică”, susţine Baybars Orsek, Directorul Reţelei Internaţionale de Verificare a Faptelor/IFCN. „Reţeaua Internaţională de Verificare a Faptelor îşi doreşte să descopere noi posibilităţi de descoperire şi urmărire a distribuţiei minciunilor în subiecte de sănătate pe canalele WhatsApp. Vom face disponibile instrumente de verificare a faptelor pentru a putea depista şi dezvălui informaţiile false distribuite în reţelele de mesagerie”.