Concurs de granturi pentru monitorizarea planurilor de acțiuni anticorupție din Strategia Națională de Integritate și Anticorupție

2 April 2020

PNUD a lansat ediția a doua a concursului de granturi pentru ONG-uri care vor monitoriza implementarea planurilor de acţiuni anticorupție locale și sectoriale prevăzute de Strategia Naţională de Integritate şi Anticorupţie (SNIA) pentru anii 2017-2020. Activitatea se înscrie în proiectul „Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova”, implementat de PNUD, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Suma maximă care poate fi solicitată de participanții la concurs nu va depăşi 10.000 dolari SUA pentru propunerile de proiect care vor viza monitorizarea planurilor locale de acțiuni anticorupție și 15.000 dolari SUA pentru cele care își propun monitorizarea planurilor sectoriale de acțiuni anticorupție. Rezultatele monitorizări vor fi incluse în rapoarte de alternativă care vor fi prezentate autorităților, instituțiilor internaționale și publicului larg.

La concurs sunt eligibile propunerile care vor planifica să desfășoare activități de monitorizare și evaluare alternativă a planurilor de acțiuni locale anticorupție sau sectoriale -  pentru domeniile vamal, agroalimentar, protecției mediului ambiant (cu excepția sectoarelor și unităților administrativ-teritoriale monitorizate în 2019). Termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 5 mai 2020, ora 16.00. Câștigătorii vor fi anunțați pe pagina web a PNUD Moldova.

ONG-urile câștigătoare ale primei etape a concursului de granturi au elaborat rapoarte alternative de monitorizare a cinci planuri sectoriale anticorupție (în sectoarele administrarea și deetatizarea proprietății publice, ordinea publică, educația, sănătatea și asigurarea medicală, achizițiile publice) și 10 planuri locale anticorupție (în raioanele Fălești, Dondușeni, Sîngerei, Cahul, Leova, Basarabeasca, Cantemir, Cimișlia, mun. Bălți și UTA Găgăuzia).

Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfășoară în perioada 2019-2021 și contribuie la fortificarea capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.