„O casă protejată – o viață salvată” – o campanie pentru salvarea de vieți a fost inițiată în cinci raioane din Moldova

17 January 2020

Campania „O casă protejată – o viață salvată” se desfășoară în sezonul rece 2019 – 2020 și își propune să sporească gradul de conștientizare a măsurilor de prevenire și atenuare a riscurilor climatice și dezastrelor în rândul populației din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni. În cadrul campaniei, 990 de detectoare de fum sunt instalate în casele familiilor vulnerabile din aceste cinci raioane, sunt susținute sesiuni de informare și sunt distribuite materiale informative. De asemenea, va fi produs un spot video, care va fi difuzat la nivel național pentru a sensibiliza publicul cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor.

Campania „O casă protejată – o viață salvată” este implementată de Inspectoratul General de Situații de Urgență (IGSU) în parteneriat cu PNUD, cu asistența financiară a Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA), în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”.

Câteva detectoare de fum au fost montate astăzi de către echipajele de pompieri și salvatori în locuințele familiilor vulnerabile din comuna Sărata-Galbenă, raionul Hîncești. Printre beneficiari sunt și soții Ardeleanu. „Aparatele astea sunt foarte bune și trebuie instalate în toate casele, mai ales cele din sate, unde facem focul în sobe și gătim la plita cu lemne. Nimeni nu-i scutit de necazuri, dar de acum încolo o să putem dormi mai liniștiți, pentru că avem o sonerie ce ne va preveni în caz de incendiu. La cât de tare sună, ele ar putea trezi și un mort”, a spus Ana Ardeleanu, în vârstă de 71 de ani, după ce pompierii i-au explicat principiul de funcționare a detectoarelor de fum.

Pompierii au informat proprietarii și despre alte măsuri de prevenire și apărare împotriva incendiilor și le-au oferit materiale informative. „Am auzit despre multe cazuri în care oamenii s-au intoxicat cu monoxid de carbon fără să-și dea seama, pentru că el nu are miros, gust și nu se vede, însă este foarte toxic. Unii chiar au decedat în somn din această cauză. Mă bucur că și în casa noastră a fost instalată o astfel de alarmă, pentru că e o metodă bună de protecție pentru toată familia”, a spus Zinaida Lungu, mamă a 11 copii, o altă beneficiară a proiectului.   

Alexander Karner, consilier, şeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare, a menționat că această donație face parte dintr-un program mai amplu de asistență acordată Republicii Moldova de către ADA pentru prevenirea și reducerea riscurilor climatice și dezastrelor. „Campaniile de sensibilizare sunt un instrument pentru sporirea nivelului de conștientizare a oamenilor despre implicațiile periculoase ale schimbărilor climatice și dezastrelor, cum ar fi incendiile. Dezastrele pot fi reduse semnificativ dacă populația este bine informată. Noi, Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, vom continua să susținem acțiuni menite să sporească rezistența comunităților în fața dezastrelor produse de schimbările climatice pe termen scurt, mediu și lung”.

Dezastrele naturale și cele provocate de om afectează anual mii de oameni și provoacă pagube materiale imense. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în 2019, în Moldova au fost înregistrate 1675 de incendii, în urma cărora și-au pierdut viața 124 de persoane, dintre care 5 copii, iar pierderile materiale au constituit peste 68 milioane 630 mii de lei. „Acesta este motivul pentru care sunt necesare măsuri concrete de prevenire a incendiilor, cum ar fi sensibilizarea opiniei publice, instalarea detectoarelor de fum, care avertizează din timp locatarii despre pericolul intoxicației cu monoxid de carbon și riscul declanșării unui incendiu. În acest context, îndemnăm toți cetățenii să fie responsabili și să respecte normele antiincendiare, iar angajații IGSU sunt mereu gata să intervină”, a declarat Mihail Harabagiu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova a menționat în cadrul evenimentului că pe parcursul ultimului deceniu, a crescut atât frecvența, cât și intensitatea dezastrelor, făcând mai necesară și mai urgentă implementarea unor politici și acțiuni de prevenire și de gestionare a riscurilor. „Campania de conștientizare a incendiilor este una dintre astfel de acțiuni și este menită să construiască o cultură a vieții mai sigure în comunitățile rurale din Moldova, în special, în condițiile în care, potrivit celei de-al patrulea raport național privind schimbările climatice, riscul de incendiu, în special în timpul verii, va deveni mai accentuat în perioada 2021 - 2050, iar tendința va fi menținută până la sfârșitul secolului”.

În următorii doi ani, în cadrul proiectului de reducere a riscurilor climatice și dezastrelor, ADA și PNUD vor contribui la reabilitarea și dotarea stațiilor comunitare de pompieri din 5 raioane beneficiare. De asemenea, vor fi create echipele locale de pompieri și salvatori voluntari, inclusiv în comuna Sărata-Galbenă. Prioritățile de adaptare la schimbările climatice și gestionarea riscurilor dezastrelor vor fi integrate în planurile de dezvoltare locală ale celor cinci comunități, într-un mod participativ și sensibil la dimensiunea de gen. Totodată, în raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni vor fi construite bazine de stocare a apei din precipitații, ca o măsură de sporire a rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastre.

“Safe House Saves Lives” – a life-saving campaign initiated in five Moldovan districts