Efectele severe pe termen lung ale pandemiei COVID-19 ar putea împinge încă 207 milioane de oameni în sărăcie extremă, în contextul crizei pandemice și a traiectoriei care se proiectează. Aceasta înseamnă un miliard de oameni până în anul 2030, potrivit constatărilor publicate astăzi de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Aceasta nu este o sentință. Or, dacă se vor face investiții consistente pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), încă 146 de milioane de persoane ar putea depăși sărăcia extremă, dacă e să raportăm la tendințele actuale COVID-19.

Studiul, elaborat în cadrul unui parteneriat de lungă durată dintre PNUD și Centrul Pardee for International Futures de la Universitatea din Denver, evaluează impactul diferitelor scenarii de recuperare post-COVID-19 asupra ODD-urilor, evaluând efectele multidimensionale ale pandemiei în următorul deceniu.

Scenariul „COVID Valoare de referință”, bazat pe ratele actuale de mortalitate și pe cele mai recente proiecții de creștere ale Fondului Monetar Internațional (FMI), ar însemna că până în anul 2030 vor fi cu 44 de milioane mai mulți oameni care trăiesc în sărăcie extremă, comparativ cu traiectoria de dezvoltare pe care o avea lumea înaintea pandemiei.

Într-un scenariu de „daune mari”, în care recuperarea este de durată mare, COVID-19 ar putea împinge în sărăcie extremă până în 2030 încă 207 milioane de oameni și ar putea crește numărul femeilor sărace cu 102 milioane în plus față de valoarea de referință. Scenariul cu daune mari anticipează că 80% din criza economică indusă de COVID va persista peste 10 ani din cauza pierderii în productivitate, împiedicând o recuperare completă a traiectoriei de creștere de până la pandemie.

Cu toate acestea, studiul constată, de asemenea, că investițiile în realizarea ODD-urilor din următorul deceniu, axate pe programe de protecție/asistență socială, guvernanță, digitalizare și o economie verde nu numai că ar putea preveni amplificarea sărăciei extreme, dar ar putea să depășească traiectoria de dezvoltare a lumii de până la pandemie.

Acest scenariu ambițios, dar fezabil, „Propulsarea ODD-urilor”, ar scoate încă 146 de milioane de oameni din sărăcie extremă, ar reduce decalajul sărăciei dintre femei și bărbați și ar reduce numărul femeilor sărace cu 74 de milioane, în pofida impactului crizei pandemice.

„După cum evidențiază această nouă cercetare asupra sărăciei, pandemia COVID-19 reprezintă un punct critic, iar alegerile pe care le vor face acum liderii lumii ar putea duce lumea în direcții foarte diferite. Avem ocazia să investim într-un deceniu de acțiuni care nu numai că îi va ajuta pe oameni să se recupereze post-COVID-19, dar va restabili calea de dezvoltare a omenirii și a planetei către un viitor mai echitabil, mai rezistent și mai ecologic”, a declarat Achim Steiner, administratorul PNUD.

Intervențiile pentru Agenda 2030, recomandate de studiu, atât pentru guverne, cât și pentru cetățeni, ar trebui să se axeze pe: îmbunătățirea eficacității și eficienței în guvernare și schimbări în tiparele de consum de alimente, energie și apă. E nevoie de colaborare globală pentru a aborda schimbările climatice, de investițiile suplimentare în recuperarea post-COVID-19 și de acces îmbunătățit la Internet în bandă largă, precum și la inovații tehnologice.

Studiul concluzionează, de asemenea, că investițiile pentru scenariul „Propulsarea ODD-urilor” dețin un potențial semnificativ pentru a stimula dezvoltarea umană în statele fragile și afectate de conflicte, având în vedere că majoritatea celor 146 de milioane de persoane care ar putea depăși această stare sunt din astfel de țări, inclusiv 40 de milioane de femei și fete.

Această publicație este prima din seria de studii PNUD privind impactul COVID-19 asupra ODD-urilor. Ea reflectă efectele pandemiei asupra sărăciei, educației, sănătății, nutriției și egalității de gen - denumite și „obiectivele pentru oameni” în Agenda 2030. Următoarele studii, planificate în 2021, vor împărtăși noi idei despre impactul asupra altor dimensiuni ale Agendei 2030 - cu accent pe prosperitate, pace și planetă.

Accesați studiul la: https://sdgintegration.undp.org/accelerating-development-progressduring-covid-19

Icon of SDG 01 Icon of SDG 02 Icon of SDG 03 Icon of SDG 17

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD