COVID-19: Criza care se conturează în țările în curs de dezvoltare amenință să devasteze economiile și să amplifice inegalitățile

PNUD mobilizează partenerii pentru un sprijin fără precedent pentru țările vulnerabile în lupta cu COVID-19

30 March 2020

Imagine: Angelina Bambina/Shuttertock.com

Criza tot mai virulentă provocată de COVID-19 amenință să lovească în mod disproporționat țările în curs de dezvoltare, fiind nu doar o criză pe termen scurt a sistemelor de sănătate, ci și o criză devastatoare de ordin social și economic, pentru lunile și anii care urmează.

Se estimează că veniturile pierdute vor depăși 220 de miliarde de dolari în țările în curs de dezvoltare și aproape jumătate din totalul locurilor de muncă din Africa ar putea fi pierdute. Cu un procent estimat de 55% din populația globală care nu are acces la protecție socială, aceste pierderi vor avea consecințe, afectând educația, drepturile omului și, în cazurile cele mai severe, securitatea alimentară și nutrițională de bază.

Spitalele cu resurse reduse și sistemele de sănătate fragile riscă să fie depășite de situație. Acest lucru poate fi agravat de creșterea numărului de cazuri, având în vedere că până la 75% dintre persoanele din țările mai puțin dezvoltate nu au acces la săpun și apă.

Condițiile sociale precum planificarea urbană deficitară și suprapopularea în unele orașe, serviciile subdezvoltate de gestionare a deșeurilor și chiar congestionarea traficului care împiedică accesul la unitățile de asistență medicală, pot agrava situația.

„Această pandemie este o criză de sănătate. Dar nu doar o criză de sănătate. Pentru mari suprafețe ale Globului, pandemia va lăsa cicatrici foarte profunde”, a remarcat Achim Steiner, Administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). „Fără sprijin din partea comunității internaționale, riscăm o inversare masivă a succeselor realizate în ultimele două decenii și o întreagă generație pierdută, dacă nu de vieți, atunci de drepturi, oportunități și demnitate”.

Lucrând în strânsă cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), PNUD ajută țările să se pregătească, să reacționeze și să se recupereze după pandemia COVID-19, concentrându-se în special pe cei mai vulnerabili.

PNUD sprijină deja sistemele de sănătate din multe țări, inclusiv Bosnia și Herțegovina, China, Djibouti, El Salvador, Eritrea, Iran, Kârgâzstan, Madagascar, Nigeria, Paraguay, Panama, Serbia, Ucraina și Vietnam.

A fost deja lansat un mecanism de răspuns rapid COVID-19, gestionat de PNUD, finanțat din resursele existente și capitalizat cu o valoare inițială de 20 milioane USD. Acest program se desfășoară printr-un mecanism rapid care permite echipelor PNUD să ofere asistență imediată țărilor pentru intervențiile lor la nivel național. PNUD anticipează o necesitate de minim 500 de milioane de dolari pentru a sprijini 100 de țări.

Apel la acțiune

PNUD a făcut un apel la acțiune către comunitatea internațională pentru a proiecta asistența sa dincolo de impactul imediat al COVID-19. PNUD a accentuat necesitatea a trei acțiuni prioritare: resurse pentru a contribui la oprirea răspândirii virusului, suport pentru a reacționa în timpul existenței focarului propriu-zis și resurse pentru a preveni colapsul economic al țărilor în curs de dezvoltare.

Ca răspuns imediat, PNUD se bazează pe sprijinul pe care l-a oferit Chinei și altor țări din Asia pentru a contribui la consolidarea sistemelor lor de sănătate. Acesta include susținerea acestora să-și procure echipamentele medicale necesare, să utilizeze tehnologiile digitale și să se asigure că salariații sunt plătiți.

În același timp, PNUD va sprijini țările să încetinească răspândirea virusului și să ofere protecție socială grupurilor vulnerabile, promovând un răspuns consolidat al Guvernelor și al întregii societăți, menit să completeze eforturile din sectorul sănătății.

Pe termen lung, PNUD va colabora cu țările pentru a evalua impactul social și economic al COVID-19 și va lua măsuri de recuperare urgentă pentru a reduce impactul pe termen lung, în special pentru grupurile vulnerabile și marginalizate și pentru a ajuta societățile să se redreseze.

Răspunsul la COVID-19 și la efectele acestuia va necesita parteneri care pot lucra în sisteme și sectoare și în contexte care sunt pe cât de complexe, pe atât de incerte. Cu ani de experiență în prima linie, PNUD este calificat să facă acest lucru. PNUD este pe deplin operațional în 170 de țări și teritorii și s-a concentrat pe răspunsul său la COVID-19, mobilizând toate activele sale pentru a răspunde acestei provocări fără precedent.