Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Sute de chișinăuieni s-au solidarizat cu femeile care suferă din cauza violenței. Ei au vizionat pe 28 februarie 2019 spectacolul caritabil «Я умереть надежде не дам» („Nu voi lăsa speranța să moară”). Banii din vânzări au fost transferați pentru construcția unui centru de sprijin pentru femeile care suferă din cauza violenței în UTA Găgăuzia.

Spectacolul se bazează pe istorii reale ale unor femei care au trecut prin episoade grave de violență și a fost montat de Centrul de Arte „Coliseum”, în colaborare cu Programul Națiunilor Unite Pentru Dezvoltare. Rolurile au fost interpretate de actrițe de diferite etnii și din diferite regiuni ale țării. Mihaela Strâmbeanu și Olga Guțu-Cucu de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Diana Karapenkova  de la Teatrul municipal „Смешен петък" din Taraclia, Natalia Ivanciuc și Elena Danaji de la Teatrul Național Dramatic de limbă găgăuză „D. Tanasoglo”, au primit ropote de aplauze ale spectatorilor, mișcați de mărturiile cutremurătoare care au răsunat din scenă.

Elena Danaji a interpretat rolul unei femei cu mulți copii care a ajuns în detenție după ce și-a omorât soțul care a abuzat-o ani la rândul. „Rolurile bazate pe cazuri reale sunt o provocare pentru mine pentru că ascund în spate probleme sociale grave. Mă bucur că am avut spectatori foarte receptivi. Oamenii au ascultat atent și sper că au înțeles problemele prin care trec sute de femei din țara noastră”, spune actrița.

Olga Guțu-Cucu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, susține că astfel de acțiuni constituie un model de solidaritate cu femeile care trec prin violență. „Multe femei preferă să treacă în tăcere durerea în care trăiesc pentru că le este frică și rușine. E datoria noastră, a tuturor, să le ajutăm”.

Regizoarea Luminița Țâcu spune că a acceptat să se implice în această inițiativă pentru a ajuta femeile și copiii acestora. „Noi nu tolerăm violența în familie și ne bucurăm că astfel putem contribui la deschiderea centrului care este așteptat de foarte multe femei din Găgăuzia”.

Campania de colectare de fonduri a fost lansată la finele lui 2018 de PNUD Moldova și Executivul din UTA Găgăuzia, care și-au propus să creeze un serviciu social pentru femeile care au de suferit din cauza violenței. Pentru amenajarea centrului de găzduire, autoritățile din UTAG au oferit un edificiu care va fi reparat din temelie cu sprijinul Republicii Coreea și PNUD. Campania de colectare de fonduri va suplini bugetul pentru renovarea și dotarea centrului. Donațiile sunt colectate prin intermediul platformei www.sprijina.md la http://bit.ly/2UVS2cV.

Centrul, care va fi deschis până la finele anului curent, va găzdui femeile și copiii acestora până la identificarea unei soluții optime pentru asigurarea protecției lor. Femeile vor beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali, juriștilor și vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere. În UTA Găgăuzia nu există niciun adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Potrivit statisticilor, în Moldova fiecare a patra femeie este supusă unei forme anumite de violență.

Inițiativa face parte din proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, care este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Pentru mai multe informații, contactați: Natalia Porubin, consultantă comunicare, PNUD Moldova, nataporubin@gmail.com, Tel: +373 79727205

A benefit performance in support of the survivors of gender-based violence was presented in Chisinau
Icon of SDG 05 Icon of SDG 16

Descoperă

Se încarcă…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD