Tineri ambasadori ai integrităţii din Republica Moldova şi România s-au întrunit la o şcoală anticorupţie

22 July 2019

Foto:PNUD Moldova

30 de voluntari anticorupţie din Republica Moldova şi România au ales să îşi petreacă vacanţa la şcoala de vară „Tinerii împotriva corupţiei”, organizată în perioada 21-28 iulie, la Vadul lui Vodă. Ghidaţi de ofiţeri anticorupţie de la Chişinău şi Bucureşti, participanţii se vor familiariza cu mecanismele de prevenire şi combatere a corupţiei şi a practicilor ilegale. În paralel, ei vor lucra la elaborarea unor produse de comunicare prin care să promoveze integritatea în educaţie şi să combată practicile care generează corupţia în învăţământ.

În cadrul şcolii anticorupţie, vor fi organizate mai multe sesiuni de informare în care tinerii vor avea posibilitatea să discute cu experţi, jurnalişti şi activişti civici. Totodată, participanţii vor fi instruiţi cum să organizeze activităţi de informare în instituţiile în care învaţă. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Una dintre participantele la tabără, Cătălina Oboroc, studentă la Academia „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, crede că tinerii au un rol foarte important în prevenirea corupţiei. „Noi, voluntarii anticorupţie, putem promova integritatea prin propriul exemplu, ceea ce înseamnă să nu recurgem niciodată la acţiuni ilegale. Totodată, ne putem implica în reducerea corupţiei şi prin sesiuni de informare în care să vorbim despre cât de periculos este acest fenomen”, susţine tânăra.

O altă participantă, Ludmila Tcaciuc, studentă la Facultatea de Drept a Universităţii „A. Russo” din Bălţi, îşi propune să organizeze împreună cu alţi colegi de facultate o serie de activităţi de sensibilizare a cadrelor didactice şi studenţilor. „Universităţile care tind să asigure transparenţa ar trebui să elaboreze Coduri de Etică, pe care cadrele didactice şi studenţii să se angajeze în mod public să le respecte”.

Eduard Groza, elev la colegiu „Vasile Lupu” din Orhei, afirmă că tinerii pot schimba percepţia socială referitoare la corupţie. „M-am implicat ca să contribui la schimbarea viziunii altor tineri faţă de fenomenul corupţiei. Mesajele anticorupţie sunt mult mai eficiente atunci când sunt transmise de la egal la egal”.

Prezentă la evenimentul de lansare a taberei, Dima Al-Khatib, Coordonatoare Rezidentă a. i. ONU şi Reprezentantă Rezidentă PNUD Moldova a menţionat: „Atitudinea faţă de prevenirea corupţiei trebuie să devină un stil de viaţă. Agenda de dezvoltare durabilă, adoptată de 190 de ţări, inclusiv Republica Moldova, prin Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 16, îşi propune combaterea corupţiei în toate formele sale. Pentru a avansa în implementarea acestei agende, este necesar efortul tuturor părţilor implicate, atât a Guvernului, cât şi a societăţii civile şi a întregii societăţi”.  

Directorul adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Victor Lașcov, a subliniat că tinerii au un potențial imens în promovarea unei culturi de integritate în societate.  „Acest potențial trebuie valorificat în vederea schimbării în rândul noii generații a setului de valori. Tinerii trebuie să aibă un set de valori sănătos și just, care ne va direcționa spre un mediu incoruptibil. CNA susține inițiativele și abordarea creativă a tinerilor în transmiterea mesajelor anticorupție și continuă să-i încurajeze să se implice în această misiune pe cât de interesantă, pe atât de responsabilă”.

Tabăra de vară „Tinerii împotriva corupţiei” este organizată cu sprijinul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Grupul de voluntari anticorupţie al CNA a fost format în luna aprilie curent. Din el fac parte 20 tineri şi tinere de la diferite instituţii de învăţământ din ţară. După finalizarea şcolii de vară, mai mulţi voluntari anticorupţie vor fi implicaţi în sesiunile de informare „Corupţia pe înţelesul copiilor” pe care CNA le organizează în mai multe tabere de odihnă pentru copii.