Senzori de măsurare a calității aerului vor fi instalați pe străzile principale din 5 sectoare ale orașului Chișinău. Echipamentul va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, datele urmând a fi furnizate în timp real pe un portal web.  

Echipamentul inteligent va fi instalat în următoarele luni de către Orange Moldova, în cadrul unui program de granturi lansat de Proiectul „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.

„Echipamentul a fost deja achiziţionat de noi. Senzorii vor monitoriza mai mulţi indicatori de poluare a aerului conform standardului ISO 37120:2018 „Sustainable cities and communities – indicators for city services and quality of life”.  Senzorii vor fi conectaţi la reţeaua de internet, astfel datele culese fiind transmise în timp real către un dashboard. Informaţiile despre nivelul de poluare şi despre evoluţia acesteia în timp vor fi actualizate în fiecare minut”, spune Andrei Preaşca, Director Vânzări Corporative şi Servicii Post Vânzări, Orange Moldova.

Echipamentul va măsura următorii parametri: ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (conform cerinţelor UE de calcul a indexului de calitate a aerului), nivelul de zgomot, temperatura, presiunea şi umiditatea aerului. Pulberii în suspensie (PM10 și PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor.

Locațiile exacte urmează a fi selectate în parteneriat cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Aceasta va fi prima reţea de măsurare şi vizualizare în timp real a calităţii aerului din Chişinău.

„Aerul poluat este un factor determinant în generarea multiplelor afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Totodată, multipli poluanți din aer cauzează încălzirea globală, de exemplu carbonul produs de motoarele diesel, din arderea deschisă a deșeurilor, etc. Este important să cunoaștem nivelul de poluanți în aer, pentru a putea dezvolta programe de prevenire a poluării aerului și pentru a lansa acțiuni de diminuare a poluării aerului. Accesibilitatea datelor în timp real va fi utilă și oamenilor care vor putea evita anumite zone sau intervale orare cu nivel sporit de poluare”, a declarat Inga Podoroghin, specialistă de programe la PNUD Moldova.

În prezent, calitatea aerului este monitorizată de Laboratorul pentru Calitatea Aerului Atmosferic care are în reţeaua sa 8 posturi staţionare de monitorizare (6 în Chişinău şi 2 în Bălţi). Datele privind nivelul de poluare al aerului sunt prelevate de 3 ori pe zi, în baza acestora fiind elaborate rapoarte zilnice şi lunare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi: Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare şi mass-media, PNUD Moldova, Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org

Icon of SDG 11 Icon of SDG 13 Icon of SDG 15

Descoperă

Un oficiu al medicilor de familie, deschis în satul Hagimus din raionul Căușeni, stă la dispoziția…

Conceptul tradițional al sărăciei este învechit, conform unui raport nou prezentat azi de Programul…

Doi arbori solari ce generează energie electrică fotovoltaică sunt instalați în capitală. Lucrările…

Peste o mie de locuitori ai Chișinăului au descris calitatea vieții în capitală în cadrul unei…

Prima expediţie de automobile electrice a luat startul astăzi. 9 automobile de diferite mărci şi…

Astăzi, 25 iunie 2019, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Taberei Cineaștilor,…

PNUD În lume