OWH Studio și PNUD Moldova vor produce un film despre migrație, privită dintr-o altă lumină

1 November 2019

Proiectul WeDocMigration a pornit din iniţiativa PNUD Moldova & proiectului său susținut de Guvernul Elveției „Migraţie şi dezvoltare locală”, cărora li s-a alăturat OWH Studio, şi are ca deziderat promovarea unei noi viziuni, pozitive, asupra fenomenului migraţiei din Moldova.

Începând cu noiembrie 2019, OWH Studio și PNUD Moldova demarează elaborarea scenariului și producția unui film documentar, lung metraj (90 minute), despre migrație și dezvoltare locală. Conceptul filmului a fost selectat în urma unui concurs public, la care au participat 24 de tineri.

La o primă etapă, în septembrie 2019, tinerii au fost inițiați în identificarea poveștilor cu potențial cinematografic, schițarea scenariilor și prezentarea ideilor de film în doar 3+1 minute, de o manieră convingătoare.

Pe 31 octombrie 2019, 10 finaliști și-au prezentat conceptele la un eveniment public. Prezentările au fost susţinute de materiale vizuale documentând fragmente din viaţă, de motivaţii personale şi de discuţii consistente cu un juriu extrem de curios, compus din reprezentanţii Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi studiourilor independente.

„Cam greu de admis așa ceva... Unii ar spune că e o abordare hazardată, dacă nu chiar o provocare... Ei bine, s-au găsit 10 tineri care au răspuns acestei provocări. În conceptele lor tinerii au demonstrat că migrația poate fi abordată și... pozitiv, că efectele ei sunt complexe și de lungă durată. Rămâne să identificăm aceste efecte pozitive și să le valorificăm...”, a spus scenaristul Mihai Poiată, lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

În evaluarea conceptelor de film documentar, juriul a ţinut cont de relevanţa faţă de proiectul WeDocMigration şi de abordarea creativă şi originală și a acordat 4 menţiuni pentru conceptele „Despre noi”, autor Cristian Pasat, „Pe urmele oalelor... din Hogineşti”, autor Valeria Ciolac, „Femeia ajută femeia”, autor Victor Găluşcă şi „Odă cuvântului aproape”, autor Mihaela Ştefania Turchină şi un premiu mare pentru conceptul „Dor de casă”, autor Diana Vlas.

„Este îmbucurător că tinerii din domeniul cinematografiei, dar și din alte domenii au manifestat interes pentru acest domeniu. S-au convins și ei, și noi, că modele pozitive prin care migrația influențează viața noastră sunt foarte multe, iar filmul este o modalitate inedită de a transmite acest mesaj”, a afirmat Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Pentru proiectul câştigător „Dor de casă” va fi elaborat scenariul împreună cu autoarea. Aceasta va avea ocazia să înveţe bucătăria realizării unui film documentar pornind de la idee, până la post-producţie şi distribuţie. Diana Vlas este o tânără cineastă și masterandă a Facultăţii Regie Film din cadrul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice și care îşi propune ca prin acest film să răspândească povestea inspiraţională a protagonistului său: „E foarte frumos cum un om a putut să-i facă pe alţii să rămână acasă”.

Filmul va fi produs de OWH Studio şi PNUD Moldova şi se va axa pe poveştile de viaţă ale persoanelor care au experimentat fenomentul migraţiei şi care, revenite în ţară, se implică cu potenţialul şi cunoştinţele acumulate peste hotare, fie în dezvoltarea comunităţilor lor, fie în iniţierea unor afaceri în Moldova sau în valorificarea tradiţiilor şi meşteşugurilor locale.